evaback

Suomalaiset ovat ymmärtäneet teenjuonnin täysin väärin - kuumaa ja kitkerää

 

Ihmisen pitäisi juoda nestettä noin kaksi litraa päivässä, naisilla suositus on 1,5 ja miehillä 2 litraa. Tähän tosin vaikuttaa myös ilman lämpötila ja henkilön aktiviteetti.

 

Yleensä kun laitamme teetä niin tämä operaatio alkaa veden keittämisellä. Ja se sata-asteinen vesihän on tosi kuumaa, kestää jonkin verran ennen kuin se jäähtyy juomakelpoiseksi.

 

Monia muitakinhan juomia on toki tarjolla, on sokeri- ja sokeritonta limua, energiajuomia, kahvia, maitoa, tuoremehuja, smoothiet. Kaikissa niissä kuitenkin on jotakin negatiivista, esim. sokeria tai muita lisäaineita, jos näitä juomia joisi litroittain päivittäin. 

 

Kun tässä ynnää, mitä terveellistä ja harmitonta pitkässä jaksossa sitten pitäisi juoda päivittäin niin ei oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin erilaiset teet. Niissäkin on eroja, esim. tavallisessa ja vihreässä teessä on kofeiinia ja yrttijuomissa ei ole, mutta niissä voi olla muita epämääräisiä ainesosia / voimakkaitakin rohtoja, joita on syytä varoa isossa määrin.

 

Joitakin yrttijuomia voi varmaan suositella massiiviseen ja jokapäiväiseen käyttöön, esim. marjateet ja ruusunmarjateetä. Siinä on paljon C-vitamiinia, joka on vesiliukoinen vitamiini, mitä elimistö myös tarvitsee ja kuluttaa paljon koko ajan. 

Monia muita teelaatuja ei uskalla kovin kehua, kun ei tiedä niiden sivuvaikutuksista. 

 

Sitten on toki muitakin yrttijuomia, joita erheellisesti myös teeksi sanotaan, esim. Rooibos-tee.

" - - Rooibos esiteltiin länsimaiselle kuluttajalle jo 1900-luvun alussa. Tällöin Benjamin Ginsberg kiinnostui kasvin potentiaalista ja alkoi viemään teetä Eurooppaan.

Rooibos on saavuttanut varsinaisen terveysjuoman maineen länsimaissa. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, mutta ei ollenkaan kofeiinia ja vain vähän tanniineja. - - "  (linkki 1)

 

Jos oletetaan, että ihmisen siis pitäisi juoda parisen litraa nestettä päivittäin eikä se tarkoita pääasiassa kahvia tai maitoa, niin ainakin tämä Rooibos-yrttijuoma voisi olla kelpoinen tähän nesteytykseen ravintojuomana ja veden lisänä.

 

Eikä sitä mielestäni välttämättä tarvitse kuumalla vedellä höyrystää, laittaa vaikka illalla juomaveteen uuttumaan ja aamulla tehot ovat lionneet teepussista veteen, johon sitten lisää hanasta vettä.

Teetä voi juoda joka päivä ruuankin kanssa ja muutenkin kylmänä juomana, ei aina kannata uskoa mainoksia "höyryävästä teestä" ihanteena.

Löytyy ainakin Prismasta ja hinta jotakin 2,70 e.

 

   

 

"Rooibos on kofeiiniton yrttitee Afrikasta. Tutustu tarkemmin ja kokeile Teekaupan rooibosta.

 

Mitä rooibos on?

Rooibos-tee (kirjaimellisesti punainen pensas) on Aspalathus linearis kasvista valmistettua juomaa. Rooibos ei siis ole varsinaisesta teekasvista valmistettu, vaikka teen nimi onkin liitetty kasvista uutettuun juomaan.

Teen punertava väri johtuu valmistusprosessista, jossa kasvin lehtiä hapetetaan maun ja värin korostamiseksi. Myös hapettamatonta "vihreää rooibosta" on saatavilla, mutta sen markkinat ovat huomattavasti pienemmät.

Rooibos esiteltiin länsimaiselle kuluttajalle jo 1900-luvun alussa. Tällöin Benjamin Ginsberg kiinnostui kasvin potentiaalista ja alkoi viemään teetä Eurooppaan.

Rooibos on saavuttanut varsinaisen terveysjuoman maineen länsimaissa. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, mutta ei ollenkaan kofeiinia ja vain vähän tanniineja.

 

Rooiboksen historia

Ensimmäiset maininnat rooiboksesta ovat 1600-1700-luvulta, mutta ei tiedetä kuinka kauan paikalliset asukkaat ovat juoneet villeistä kasveista valmistettua yrttiteetä. Rooiboksesta tuli nopeasti tärkeä tarvike hollantilaisille uudisasukkaille, jotka näkivät rooiboksessa korvikkeen mustalle teelle, jota oli hyvin kallista tuoda maahan Euroopasta saakka.

 

Rooibosta on hyvin vaikea viljellä, ja vielä 1900-luvulle asti kaikki tuotettu rooibos oli kerätty villeistä pensaista. Vasta 1930-luvulla tohtori Le Fras Nortier alkoi tutkia rooiboksen viljelyn mahdollisuuksia ja onnistuikin perustamaan ensimmäisen rooibosviljelmän farmilleen. Vaikka sittemin rooiboksen kaupallinen viljely onkin kasvanut suuresti, ei kaikkia rooiboksen alalajikkeita ole pystytty viljelemään, vaan osa lehtimateriaalista kerätään yhä villinä kasvavista pensaista.

 

Rooiboksen valmistus

Rooibos prosessoidaan paljolti samalla tavalla kuin musta tee. Ensin lehdet kerätään ja leikelleen tai hakataan, jotta solut vaurioituvat ja lehti pääsee hapettumaan. Hapettuminen muuttaa lehden värin vihreästä punaiseen ja vaikuttaa myös makuun ja tuoksuun. Jos lehtien ei anneta hapettua ennen kuivaamista, saadaan vihreää rooibosta, joka eroaa ominaisuuksiltaan hapetetulta rooibokselta.

Rooibos sisältää monia samoja terveellisiä ainesosia kuin teekin. Se sisältää runsaasti antioksidantteja sekä fenoleita, mutta toisin kuin tee, rooibos ei sisällä lainkaan kofeiinia.

 

Niinpä se sopii juotavaksi myös lapsille sekä kofeiinille herkille ihmisille, jotka eivät pysty juomaan teetä tai kahvia. Lisäksi rooibos sisältää vain vähän tanniineja, joten se ei muuutu kitkeräksi vaikka lehtiä hauduttaisi tai keittäisi kauan."

Linkki 1 : http://www.teekauppa.fi/fi/teetietoa/teelaadut/rooibos-tee

 

http://www.kauneusjaterveys.fi/treeni-ravinto/kuivattaako-teenjuont...

http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/5-piparmintun-terveysh...

https://www.luontaistukku.fi/ruusunmarjatee-200g.html

http://www.antioksidantit.com/lykopeeni/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei millään pahalla, mutta suositeltavaa olisi laittaa lifestyle-bloggaukset Vapaavuoron puolelle.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei, ihan hyvä täällä osastolla. Ei viitsi surfailla joka kolkkaan.

Toimituksen poiminnat