evaback

Demokratia ja byrokratia – tae kansanvallasta

 

Nämä kaksi sanaa tuntuvat kuivilta ja ikäviltä, mutta loppupeleissä ne tuovat ryhtiä ja oikeudenmukaisuutta politiikkaan. Ne pitäisi vain pitää koko ajan politiikan teossa mielessä eikä niistä saisi lipsua, että pysyttäisiin raiteilla.

 

Jokaisen hallituksen velvollisuus on palauttaa viestikapula aikoinaan samana seuraavalle hallitukselle ilman että se on matkan aikana muuttunut juurikaan perusolemukseltaan.

Jos laskee maailman demokratiat, niin ne ovat luultavasti vähemmistönä maihin, joissa diktatuuri vallitsee. Usein diktatuurin muuttaminen demokratiaksi onnistuu yleensä vain vallankaappauksen ja sodan kautta.

 

Eli demokratia on saavutus, sen ovat veteraanit meille lunastaneet kovalla hinnalla.

Toisekseen on asetettu myös jääviyssäännöt. Poliitikon ei saisi olla tekemisissä sellaisten päätösten kanssa, jotka hyödyttävät häntä tai hänen lähipiiriään. Jos ja kun itse tietää tämän esteellisyytensä, niin pitäisi jäävät itsensä ulos niistä kohdista, joissa tätä uhkaa on.

 

Byrokratia on myös aika hidastempoista, tarkoituksella, jotta uusia asioita voidaan tarkastella,  mitä ne ovat, miten ne vaikuttavat ja että ne ehdittäisiin vielä perua, jos ne ovatkin sopimattomia.

 

Ehkä paras esimerkki demokratian ja byrokratian sekä jääviyssääntöjen pettämisestä on Italia. Yhteen aikaan, oliko se Napolissa, edes roskia ei voitu kuljettaa, kun eri ryhmät eivät päässeet sopuun (mafian suojelu)alueistaan. Tai jotakin vastaavaa, käsittämätöntä siellä tapahtui.

Näin ollen muka demokraattisen Italian kaupunki Napoli meinasi hukkua jätteisiin ja rottiin.

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Byrokratia

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Esteellisyys

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokratia

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Jotta poliittinen toiminta olisi oikeudenmukaista ja läpinäkyvää pitää siihen liittää tietty määrä byrokratiaa ja poliitikon pitää osata jäävätä itsensä.

Ilmeisesti demokratia ei ole hyvä muoto hoitaa valtion asioita, mutta parempaakaan ei ole keksitty.

Byrokratia ei ole hyvä asia kun sitä on liikaa.

Antiikissa filosofi oli paras poliitikko ajamaan yhteisiä asioita. Poliitikon ei ollut suotavaa olla rikas eikä köyhä. "... vallan tulisi olla maltillisella keskiluokalla, ei kaikkein rikkaimmilla tai köyhimmillä.[22]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Politiikka_(Aristoteles)

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Ei ole montaa tiemerkkiä, mitkä poliitikkojen pitäisi muistaa, mutta nämä ainakin ihan omaksi parhaakseen ja päästäkseen perille asti suunnitelmiensa kanssa.

Kiinassakin on huomattu:

”Länsimainen demokratia tunnustettiin historiassa sosiaalisen kehityksen ajavana voimana. Mutta nyt se on saavuttanut rajansa”, lehdessä jatkettiin.

”Pääoma on jo kaapannut demokratian ja siitä on tullut kapitalistien ase voittojen jahtaamiselle.”

http://www.talouselama.fi/uutiset/kiina-lansimaine...

Toimituksen poiminnat