evaback

Epätasa-arvoistuuko kansa kalliiden harrastusten takia

 

Viimeiset vuodet on valitettu, miten kansa jakautuu kahtia sekä taloudellisesti että aktiivisuuden osalta. Yllättäen on huomattu, että harrastusten puute voi jouduttaa etenkin nuorilla syrjäytymistä ja osattomuutta.

Omituista sekin, että nuorilla, etenkin pojilla, pääharrastukset tuntuvat olevan pelkästään lajeina kalliit jalkapallo ja jääkiekko.

Tähän asian laitaan olisi tultava muutos.

 

Nyt tulisi kehitellä uus-vanha laji, mihin kaikki voivat ottaa osaa ilman kalliita osallistumismaksuja tai välineitä. USA:ssa esim. pesäpallo on suosittu laji, kun jokainen kykenee osallistumaan siihen kuntoon ja ikään katsomatta. Tästä siis pitäisikin tehdä koko kansan urheilulaji.

Joka kunnassahan on vähintään yksi koulu ja sen lähellä urheilukenttä. Keväällä ja kesällä Iltaisin sekä viikonloppuisin kyläläiset voisivat pelata siellä ilman mitään maksuja, ja sitten vaikka myöhään syksyllä voidaan pitää kylien väliset ottelut, mikä voisi edistä treenaamista.

 

Tällainen ehkä poistaisi syrjäytymisuhkaa ja lisäisi yhteisöllisyyttä. Lisäksi urheilukentille saataisiin lisäkäyttöä.  Pesäpallon mailat, pallot sekä räpylätkään eivät maksa kovin paljoa eli kaikilla olisi varaa harrastaa sitä. Pelikentätkin olisivat nurkan takana ja niitä riittää. Lisäksi pesis on trendi-laji.

Tälle asialle pitäisi vain saada markkinointia ja hypetystä, että ihmiset huomaisivat sen. Jos pesäpallo on jollekin liian monimutkaista, niin vähän pesäpalloa vastaava peli nelimaali on helpompaa ja yhtä hauskaa kuin pesäpallokin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Korjattakoon kirjoitukseen se seikka, että Yhdysvalloissa ei kukaan (ehkä joku amerikansuomalainen pelaa) pelaa pesäpalloa.

Pesäpallo on suomalainen laji, joka eroaa amerikkalaisesta baseball-pelistä siinä missä jalkapallo ja amerikkalainen jalkapallo eroavat toisistaan. Jenkeissä meidän jalkapallona tuntema peli tunnetaan nimellä soccer.

Tarkoitit siis varmastikin baseball nimistä mailapeliä?

Se on totta, että baseballia pelataan kaikkialla Yhdysvalloissa ja jo pikkupojilla on mailat sekä räpylät.

Suosittelisin sinulle Eva perehtymistä urheiluun ennen siitä kirjoittamista.

Ei jääkiekkoakaan tarvitse pelata kaukalossa lätkäkamat päällä, vaan sitä voi pelata ihan kaikille avoimilla jääkentillä eikä siinä tarvita muuta kuin mailat ja luistimet. Fudistakin pelataan ympäri Suomea hiekkakentillä lenkkareissa ja kimppapallolla.

Seuratoimintaan osallistuvat ne kunnianhimoiset vanhemmat, jotka toivovat piltistään uutta Litmasta tai Selännettä ja maksavat itsensä kipeiksi lapsen harrastuksesta.

Syrjaytymisen kanssa urheilulla ei ole mitään tekemistä eikä urheilemattomuus yksinomaan aiheuta syrjaytymistä.

Syrjaytymiselle alttiit nuoret eivät urheile sen enempää vapaaehtoisesti kuin pakotettuinakaan. Heitä kiinnostavat aivan muut asiat.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

" - - Suomalainen pesäpallo perustuu osittain baseballiin.- - "

Onhan se aika paljon samanlaista rapakon molemmin puolin. Paitsi että suomalainen peli on rauhallisempaa eikä vilppiä täynnä, kuten esim. monesti Hollywood-elokuvat näyttävät syöttäjän kieroiluja. Tämä viimeksi mainittu voi tosin olla vain osa elokuvan juonta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Baseball

Toimituksen poiminnat