evaback

Urbaani energiaomavarainen lähiö Espooseen

Suunnitteilla oleva energiaomavaraisuuteen pyrkivä Keran lähiö Espoossa on mahtava idea. 

 

Espoo rakentaa Keraan 14 000 asukkaan kaupunginosan, joka on hiilineutraali ja jossa liikutaan pääosin jalan tai polkupyörillä. Kera on lähellä Leppävaaran asemaa Pohjois-Espoossa ja nykyäänkin sitä kautta menee lähijuna, joten tämäkin on tärkeä osa urbaanin ja ekologisen kauppakeskuksen ihmettä.

 

Tämä voisikin olla prototyyppi kaikille Suomen kaupungeille ja niiden lähiöille, miten jatkossa taistellaan ilmastonmuutosta vastaan. Parasta tietenkin olisi ollut, jos tämä malli olisi keksitty aikoja sitten niin silloin ei ehkä  ilmasto-ongelmia nykyisessä määrin olisi  olemassakaan, esim. jos teollisuuskin olisi kehitellyt saasteetonta ekoenergiaa toimintaansa varten. 

 

Aina ei siis haittaa vaikka joku alue olisikin ns. kehityksestään jäljessä, koska se voi aloittaa täysin uuden rakentamisen ajankohtaisen modernin tietämyksen perusteella ja näin toimia esikuvana vaikka kokonaan uudelle aikakaudelle.

 

Monet miettivät uuden Venäjän kaasuputken järkevyyttä, mutta vaikka se tulisikin, niin eihän sitä Venäjän maakaasua ole pakko käyttää jos oma maa on energiaomavarainen esim. maalämmön tai aurinkopaneelimetsien kautta. Tämä osaltaan lisää kansallista turvallisuutta monessa mielessä.

---------------------------------- 

 

" Tehdas- ja varastohallien paikalle nousee urbaani – ja hiilineutraali – keskus 14 000 asukkaalle.- - 

- - Valtuustokauden tavoitteissa Kera on mainittu esimerkkinä kiertotalouden digitaalisesta kaupunkialustasta. Linjaus pitää sisällään muun muassa uusien energiaratkaisujen hyödyntämisen.  

– Pysäköintitalojen katoille on suunniteltu aurinkopaneelimetsiä. Maa- ja kaukolämpöön tukeutuva matalalämpöratkaisut ovat osa Keraa.

Liikkumisessa hyödynnetään laajasti yhteiskäyttöautoja. Kuskittomat pikkubussit voivat olla myös arkipäivää alueella.

Nokian sijainti suunnittelualueen pohjoisreunalla antaa Vikkulalle uskoa siihen, että Kera voi aikanaan toimia koekenttänä alueelliselle 5G-verkolle ja sen tarjoamille mahdollisuuksille. - - "

 

https://www.lansivayla.fi/artikkeli/602821-espoo-rakentaa-14-000-asukkaa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat