evaback

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu

  • Maailman väkiluvun kehitys
    Maailman väkiluvun kehitys
  • Ilmastonmuutokset
    Ilmastonmuutokset

Suurin osa ihmiskuntaa on huolissaan ilmastonmuutoksesta, kun osa taas epäilee koko asiaa. 

Todistetaan, että jälkikäteen ilmastoa voidaan mitata mm. tietokoneohjelmien avulla esim.  puiden vuosikertoimista, orgaanisesta hiilestä jäätiköillä ja järvien pohjasedimenteistä, siitepölyanalyysein sekä eliöjäänteistä että eliökunnasta.

Tuskin näitäkään tuloksia on kovin syytä epäillä.  Olli Pusa kirjoitaa blogissaan (8.2.2018, linkki alla), miten ilmastossa on kausia, trendejä, joiden mukaan lämpimien ja kylmien säiden kaudet vaihtelevat.

 

" - -  Kuvio kertoo ilmaston voimakkaasta vaihtelusta. Siihen vaikuttavat maapallon etäisyys auringosta, auringon aktiivisuus, suuret tulivuorenpurkaukset ym. Ihmisen vaikutus ilmastoon hiilidioksidin kautta on arvoitus. Ilmastotutkijat väittävät sen olevan keskeistä, mutta mitään varmaa tietoa ei ole. Jos ennustuksia tuottavat tietokoneohjelmat eivät pysty selittämään tällaisia ilmiöitä, se on vakava ongelma niille.
Esimerkiksi 4000-8000 vuotta sitten oli tuon kuvaajan mukaan selvästi lämpimämpää kuin nyt. Jos se ihmisestä johtui, varmaan sen ajan ihmiset polttivat liian suuria nuotioita luoliensa suilla? Jos nykyisen lämpövaiheen pelätään vapauttavan metaanivarannot ikiroudasta, miksi noin ei käynyt jo holoseenikaudella? Tämä siis on ilmastotutkijoiden pakko kumota jotenkin. - - " 

 

 

Eri yhteydestä haetun toisen kuvion (liite 2) mukaan maailman väkiluku vuosina 10 000 eaa. - 2000 jaa. on kasvanut todella huimasti lähtien muutamasta miljoonasta nykyiseen  yli seitsemään miljardiin. 

 

Aiempina vuosisatoina väestömäärän ollessa matala ja ilmaston lämmettyä syinä tähän ovat voineet olla esim. dinosaurukset, auringon etäisyys maasta, ehkä tulivuorten aktiivisuus tai massiiviset metsäpalot tms. selittävää tekijää. Nämä ovat kuitenkin olleet tilapäisiä ja niiden vaikutuksen poistuttua ilmasto on palaillut taas normaaliin kaavaan. 

Nykyään väestönkasvu on kuitenkin jatkuvaa ja koko ajan lisääntyvää, mistä johtuen lämpeneminen voi ehkä vain jatkua ja jatkua vaikka tuhansia vuosia, ja tämä on se ongelma. 

No ehkä tämä ongelma ratkeaa, jos/kun öljy luultavasti kohta loppuu ja näin maapallon ilmasto palautunee takaisin omalle taajuudelleen. Ihmisestä ei ole tietoa, miten käy, paitsi jos ei äkkiä opi kehittelemään uusiutuvaa energiaa.

 

Liite 1:   http://oikeamedia.com/o1-55112 

Liite 2:   https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Population_curve.svg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Lähes kaikki esittävät suureen ääneen huolestumisensa ilmaston muutoksesta, mutta sen tärkeimmästä syystä, väestön kasvusta, onnistuu puhumaan hyvin harva.

Kaikki puhuvat myös huolen syvällä rintaäänellä siitä, miten kauheaa maapallon köyhyys on. Juuri kukaan ei jaksa maapallon väestömäärän, maapallon resurssien ja köyhyyden keskinäistä riippuvuutta.

Kaikki puhuvat kauhistuneena siitä, että eläinkunnassa käyvästä kadosta. Juuri kukaan ei jaksa muistaa sen tärkeintä syytä, kasvavan ihmiskunnan ravinnon tarvetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten blogissa olevista kuvista käy ilmi, mitään erikoista ei historiallisesti katsoen ole olemassa tässä nykyisessä ilmastossamme eikä sen kehityksessä myöskään.

Ilmaston muutos on siis asia, joka on ollut läsnä aina eikä sen rajuus ole tänä päivänä mitenkään suurempi kuin milloinkaan aiemmin.

Siksi ei ole syytä etsiä siihen syytä väestömäärän kasvusta, koska tilanne ei poikkea aiemmasta mitenkään.

Köyhyys on olennaisesti vähentynyt maapallolta viimeisten kuudenkymmenen vuoden aikana. Nykyään on vain yksittäisiä pisteitä Telluksella, joissa ihmiset kärsivät kohtalokkaasta aliravitsemuksesta. 1960-luvulla Intian suurin osa oli sellaista aluetta.

Ihmisen tarvitsemasta riistasta ei ole katoa juurikaan. Sukupuuttoon kuolemassa ovat norsut, tiikerit ja jotkut vastaavat suuret nisäkkäät, joilla ei ole merkitystä ihmiskunnan ravintona.

Ihmiset liioittelevat mielessään omaa merkitystään maapallon ekosysteemille. Kaikki maailman ihmiset voitaisiin majoittaa hotelliin, joka olisi kaksi kilometriä kertaa kaksi kilometriä kanttiinsa ja kaksi kilometriä korkea. Jokaiselle jäisi kuutiometrin suuruinen kapseli ja lisäksi miljardi kuutioita yleisiä tiloja. Sellaista rakennusta tuskin ulkoavaruudesta saapuva muukalainen ei edes sattumalta löytäisi vaikka tutkisi maapalloa vuosikymmenien ajan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuvan 2 tekstit ovat VÄÄRENNÖS. Kyse on vain Keski-Grönlannin jääkairausten datasta, jota ei voida yleistää globaalille tasolle. Otettu jostain denialistien höpöpakista.

This argument is based on the work of Don Easterbrook who relies on temperatures at the top of the Greenland ice sheet as a proxy for global temperatures. That’s a fatal flaw, before we even begin to examine the use of the ice core data. A single regional record cannot stand in for the global record — local variability will be higher than the global, plus we have evidence that Antarctic temperatures swing in the opposite direction to Arctic changes. Richard Alley discussed that in some detail at Dot Earth last year, and it’s well worth reading his comments. Easterbrook, however, is content to ignore someone who has worked in this field, and relies entirely on Greenland data to make his case.

https://www.skepticalscience.com/10000-years-warme...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

IPCC:llä on kyllä luottavainen ymmärrys kasvihuonekaasuista aiheutuvan säteilypakotteen osalta, mutta auringon säteilyn muutosten vaikutuksista ilmastoon ei olisikaan yhtä vankkaa tieteellistä tasoa olevaa tietämystä ja ymmärrystä, minkä he siis avoimesti myöntävät.

Lontoolaisen Grantham instituutin mukaan auringolla olisi suurempi rooli ja voi olla vielä tuntemattomiakin tekijöitä matkassa.

Eli säteilymuutoksista johtuvat syklit vaikuttavat sekä paikallisesti että globaalisti ilmastoa muuttaen.

"The IPCC report also indicates a “Level of Scientific Understanding” (LOSU, see last column in Figure 13) for each factor. The science behind greenhouse gas warming is well understood, so it has a high LOSU rating, but solar RF is given a low LOSU indicating that there might be other factors not yet known about, or fully accounted for. https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/...
Ocean sediments have been used to reveal a history of the circulation of the North Atlantic by analysis of the minerals believed to have been deposited by drift ice20. With regional cooling the rafted ice propagates further south where it melts, depositing the minerals. These materials also preserve information on cosmic ray flux, and thus solar activity, in isotopes such as 10Be and 14C. Thus simultaneous records of climate and solar activity over thousands of years may be retrieved. An example is given in Figure 14, which shows fluctuations on the 1,000 year timescale well correlated between the two records, suggesting a long-term solar influence on North Atlantic climate.
"

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Vertaapa tuon ja kuvan 2 aikaslaaloja.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #22

Samoja aikaskaaloja on löydettävissä, eri painoituksia on tietenkin löydettävissä.

https://i.imgur.com/1D1bcJu.png

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olli Pusa mainittu lähteenä, joten varsinaista blogia ei kannata kommentoida yksityiskohdittain.

Väestönkasvun tuomia ongelmia ei kukaan kiistä. Toisin kuin fossiilisen energiankulutuksen suhteen, niin väestönkasvu globaalisti on pysähtynyt Keski-Afrikkaa lukuunottamatta. Siellä vielä ajetaan täysillä kohti jyrkännettä.

Kokonaisnuppiluku maapallolla kasvaa vielä tovin lähinnä eliniän pitenemisen vuoksi, mutta vanhukset eivät enää lisäänny.

Iso määrä ihmisiä toki huolestuttaa, kun ilmastonmuutos vie monelta kansalta ruoan suusta. Massiiviset kansainvaellukset järkyttävät kansakuntia ja aiheuttavat sotia.

Vähemmän kehittyneille alueille pitäisi nopeasti saada uusiutuvan energian infra kuntoon ja taattava myös ruokahuolto. Se olisi helpoin ja halvin tie taata rauha maailmassa. Tuskin toteutuu. Ihminen on sen verran tyhmä, että käyttää mielummin miljardin sotimiseen kuin miljoonan auttamiseen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Freeman Dyson, fyysikko ja matemaatikko, on sitä mieltä, että ilmastonmuutos, mistä ihmiset puhuvat, pitäisi jakaa ympäristömuutokseen ja auringon säteilystä yms.aiheutuvaan ilmastonmuutokseen. https://da.m.wikipedia.org/wiki/Freeman_Dyson

Paljon puhetta aiheuttava hiilidioksidi tulisi sitouttaa maaperän humukseen, jolloin varmistettaisiin satotasot maailmalla ja samalla vähenisivät tulvat ja kuivat kaudet.

Tätä ymmärrystä on nyt tuotu esille, esim Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä. http://frenchfoodintheus.org/2285

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Väestönkasvun tuomia ongelmia ei kukaan kiistä. Toisin kuin fossiilisen energiankulutuksen suhteen, niin väestönkasvu globaalisti on pysähtynyt Keski-Afrikkaa lukuunottamatta".

Ei ehkä kiistä väestönkasvua, mutta jättää huomiotta ja erityisesti jättää huomoitta silloin kun pitäisi ottaa kantaa ongelmien perussyihin. Ehkä näin näppituntumallakin saa kohtuullisen oikean kuvan siitä, kuinka paljon uutisoidan ilmastonmuutoksesta, luonnon katoamisesta, eläinlajien häviämisestä ja maapallon köyhistä alueista. Ja kuinka vähän uutisoidaan maapallon väestömäärästä ja väestömääärän vaikutuksesta edellä oleviin ongelmiin.

Eikä se ylenmääräisen väestönkasvun alue rajoitu Keski-Afrikkaan. Kyllä se kattaa (pienin poikkeuksin) koko Afrikan ja Intiasta länteen olevan Lähi-Idän alueen. Intiankin kohdalla tilanne on kiikun kaakun, mutta tuntuu olevan paranemassa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" ilmastonmuutos vie monelta kansalta ruoan suusta. "

Onko heittää jotain faktaa tolle väitteelle? Oikeasti taitaa olla päinvastoin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Selkeää käsitystä ilmastonmuutoksesta tuskin on kellään, ympäristökysymyksiin sen sijaan voimme vaikuttaa ja metodit ovat kyllä pääosiltaan tiedossa.

Terve ympäristö sitoo myös hiiltä maaperään ja samalla luo paremman turvan ruokahuollolle.

https://www.upi.com/Science_News/2017/02/28/Divers...
"The latest research -- published in the journal Nature Ecology & Evolution -- suggests more diverse plantation forests produce more wood and absorb more carbon."

Metsänistutuksetkin pitää hoitaa mieluimmin alkuperäisillä puuntaimilla, jotka yleensä sopeutuvat paremmin paikallisiin ilmastonmuutoksiin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niinpä. Mutta kuva 2 on väärennös ja blogi olisi syytä poistaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Menneitä ilmastonmuutoksia osataan jo melko hyvin selittää. Taustalla siellä on auringon aktiivisuuden muutokset, tulivuorenpurkaukset, planetaariset muutokset ym.

Kosmisten säteiden osaltakin on Svensmarkin hypoteesi, jonka mukaan niillä on vaikutusta pilvisyyteen, jota kautta myös ilmastoon.

Historiasta löytyy tapahtumia, jotka muistuttavat nykyisiä ilmiöitä, kuivuutta, tulvaa, sykloneita etc. Eli ilmasto on vaihdellut paikallisesti ja globaalisti. Pitääkö juuri tuo blogin graafinen esitys paikkaansa, tuskinpa, ehkäpä on suuntaa antavaa.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Tarkoitatko, että tuo kuva "Ilmastonmuutokset" on väärennös? Olen jossakin muussakin yhteydessä lukenut samantyyppistä asiaa. Kieltämättä kuulostaa omituiselta, että miljardeja vuosia taaksepäin voitaisiin arvioida varmasti maapallon säitä ja sen muutoksia, mutta mistäs tietää vaikka tietokoneilla voisikin. Ja nuo tulokset on ilmeisesti saatu monista eri lähteistä.

Ja jos jostakin meren pohjasta on vaikka löydetty sinne kovettunut puurunko aikojen alusta, mikä olisi todistettu esim. hiilimittauksin tms. luotettavin tieteellisin menetelmin, ja katsottu sen vuosikertoimia, niin eikö se puu kerro joka paikassa aika hyvin kylmät ja lämpimät kaudet.

Tästä ilmastonmuutoksesta on niin paljon juttua, että varmaan tämäkin mukaan mahtuu jos ei muun takia niin vaikka edes siksi että asia pysyy ihmisten tietoisuudessa ja siihen haetaan ratkaisuja. Jos asialle ei voi mitään vaan nykyinenkin ilmastonmuutos kuuluu normaaliin ekosysteemiin, niin sehän on hyvä asia ja sitten pitäisi vain yrittää hillitä asian ongelmia, koska itse ongelma poistuu kuitenkin jossakin vaiheessa teki mitä tahansa.

Saharaa ilmeisesti metsitetään koko ajan, mikä voisi olla myös vastaus ilmastonmuutokseen jos se johtuu osaltaan maapallon metsäpinta-alan vähentymisestä viime vuosisatoina mm. asutuksen ja puunhakkuun takia, esim. sademetsät.

Jos ja kun akkuteollisuus tuosta kehittyy ja uusiutuvaa energiaa voitaisiin varastoida akkuihin, niin mikskäs ei voisi Saharan ja yleensä Afrikan lämpöä ja energiaa siirtää sitä kautta Pohjoiseen tietenkin reilua korvausta vastaan isäntämaalle. Fortum voisi näin valloittaa myös Afrikkaa ja saada sinnekin aikaan bisnestä, sekä liittää sen bioenergiat Euroopan verkkoon esim. aurinkopaneelimetsien tai -viidakon kautta.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #10

Kuva on väärennös, koska data perustuu Keski-Grönlannin jäätikön porauksiin, jota ei voida yleistää globaalille tasolle. Alkuperäinen tutkimus oli asianmukainen. Kaunis esimerkki siitä kuinka roskatietoleviää. Ja jota asiaan perehtymätömät ihmiset levitävät.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back Vastaus kommenttiin #11

No onhan Suomessakin varmuudella ollut jääkausia, tai no ainakin yksi, esim. Salpausselät tästä jäänteenä. Eli vaikka kyseinen kuva ei olisikaan ns. oikea, niin se havainnollistaa, miten ilmasto ehkä toimii. Paremman infon puutteessa.

On myös väitetty, että maapallon radan elliptisyys aiheuttaa näitä muutoksia, koska välillä maapallo on aika kaukana auringosta ja kylmenee. Aika loogista. Ja ilmeisesti sama logikka on osittain vuodenaikojen vaihtelussa ja vuoroveden rytmissä.

" - - Maan kiertorata Auringon ympäri ei ole täysin ympyrämäinen, vaan likimain ellipsi, jonka toisessa polttopisteessä on Aurinko.[10] Maa on lähinnä Aurinkoa tammikuun alussa, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on talvi [11], ja vastaavasti kauimpana heinäkuun alussa, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kesä.[12] Vuodenaikojen vaihtelu johtuu akselikallistumasta, eli siitä, että Maan akseli on 23,44 astetta kallellaan ratatason normaaliin nähden. - - " https://fi.wikipedia.org/wiki/Maa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Salpaussel%C3%A4t

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #16

Ihmisen voimistama kasvihuoneilmiö on vahvempi kuin Evan msinitsemat luonnolliset sykliset ilmiöt.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Ekologiset katastrofit lisääntyvät vähän joka puolella maapallolla. Eikä ne johdu lämpenemisestä.

Hiilikato maaperästä on yksi katastrofin poikanen varmuudella.

Nykyisillä vehnän- ja riisinviljelyalueilla tilanne on nähtävissä. Näillä alueilla on ollut parhaat maaperät maailmassa, mutta ovat kadottaneet useita kymmeniä prosenttia maaperän humuksesta. Eli on jouduttu muokkaamaan syvemmältä, jotta on saatu humusta viljelykerrokseen ja samalla on jouduttu lisäämään lannoitusta, jotta satotasot olisivat säilyneet. Tästä löytyy jo tutkimusta, esim TUM:sta (Technische Universität München)

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Monet pitävät Saksaa todellisenä ekomaana, niin mitäs vielä? Sielläkin sorrutaan aina talven mittaan polttamaan hiiltä, kun aurinko- ja tuulienergian kapasiteetit eivät kerta kaikkiaan riitä massamarkkinoille. Ratkaisuana tähän olisi jatkossa ilmeisesti Venäjän maakaasu ja kaasuputki, joka menisi Suomenkin läpi. Mutta tämäkin olisi aika vaarallinen ratkaisu tietyissä olosuhteissa uskoa Euroopan energiat Venäjän haltuun.

Kyllähän tämä on yksiselitteisesti tyrmistyttävää, kun ilmastonmuutos on tiedostettu jo poliittisestikin Koijärvestä lähtien eli 1980-luvulta asti ilmeisesti kaikissa länsimaissa. Eikä olla juurikaan mitään saatu aikaiseksi.

No ehkä ratkaisu voisi olla laajat metsienistutukset esim. Amerikan aavoille pelloille ja Afrikkaan, aurinkopaneeleita, tuulivoimaa ja ihminen itse voisi vähentää energiantarvettaan näinä vaarallisina aikoina elämällä vaatimattomasti.

Kiertotalous kunniaan, maalämpöä ja maaseudulle/teollisuuteen lannasta/jätteistä biokaasua, puubensaa ja sähköautoja, näitä massoittain niin voisi vaikuttaa oli ilmastonmuutos sitten ihmisen aiheuttama eli ongelma, johon voidaan vaikuttaa tai sitten ei. Mutta varmaan näihin joudutaan palaamaan, koska onhan ennakoitu öljyn lopuvan kuitenkin lähiaikoina.

Katselin kerran ohjelmaa "Tanskalainen maajussi" ulkomailla, missä hän vieraili jossakin kehitysmaassa pitempään, ja siellä maaseudulla polttivat kuivattua olkilantaa ja biokaasua myös lannasta, ja tällä tavoin saadulla (sähkö?)energialla keitettiin sitten ruuat majoissa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Koij%C3%A4rvi-liike

http://www.bioenergianeuvoja.fi/biopolttoaineet/he...

http://www.bioenergianeuvoja.fi/biopolttoaineet/bi...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ainakin väärennetty harhainen kuva 2 pitäisi poistaa.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Lauri hyvä, se on tavallaan mallinnus eli kuvaa millaista maailmassa on saattanut olla joskus aikoja sitten. Kuka historiaa muutenkaan voi todistaa täysin varmasti esim. miljoonia vuosia sitten millaista on ollut, mutta jos ei voida niin tarvitaan jotakin tarinaa. Sovitaanko, että tämä on sellainen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei ole. Kuva on puhdas VALHE. Vähän kuin Helsingin säätiedotuksessa käytettäisiin Rovaniemen dataa..

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tarkkaan ottaen proksi -dataa on löydettävissä muualtakin kuin vain Grönlannin jäätiköstä kairaamalla. Muualta saadut proksit voivat tukea jääkaira -mittauksia.

http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1002/2016J...

[Abstract
An “offline” approach to DA is used, where static ensemble samples are drawn from existing CMIP climate-model simulations to serve as the prior estimate of climate variables. We use linear, univariate forward models (“proxy system models (PSMs)”) that map climate variables to proxy measurements by fitting proxy data to 2 m air temperature from gridded instrumental temperature data; the linear PSMs are then used to predict proxy values from the prior estimate. Results for the LMR are compared against six gridded instrumental temperature data sets and 25% of the proxy records are withheld from assimilation for independent verification. Results show broad agreement with previous reconstructions of Northern Hemisphere mean 2 m air temperature, with millennial-scale cooling, a multicentennial warm period around 1000 C.E., and a cold period coincident with the Little Ice Age (circa 1450–1800 C.E.). Verification against gridded instrumental data sets during 1880–2000 C.E. reveals greatest skill in the tropics and lowest skill over Northern Hemisphere land areas. Verification against independent proxy records indicates substantial improvement relative to the model (prior) data without proxy assimilation. As an illustrative example, we present multivariate reconstructed fields for a singular event, the 1808/1809 “mystery” volcanic eruption, which reveal global cooling that is strongly enhanced locally due to the presence of the Pacific-North America wave pattern in the 500 hPa geopotential height field.
]
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016JD0...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no pakkasia on ainakin ollut, 2018 ennätys Suomessa melkein --37 ja Kanadassa ollut jo joulukuun lopusta kovia pakkasia useissa paikoissa ja samoin Grönlannissa pohjoisen Qaanaaq kaupungissakin ja länsirannikon keskellä Grönlannissa ollut kovia pakkasia ja samoin Venäjän Siperiassa jäämeren rannoilla ja Keski-Siperiassa ja lunta sato Pariisissa ja Saharan yläosassa jne. Varmaan vuoden 2018 keskilämpö tulee pallossa laskemaan. Taidetaan mennä kylmiin ilmoihin. Taitaa toukokuu ja kesäkuu olla viileitä ja kesä tulee vasta heinäkuussa ja sitten pitkä syksy. Ensi vuonna sitten pakkaset saattavat olla kovia. Ehkä näin arvelen, sen sitten näkee.Toukokuussa saattaa olla joku päivä lämmintä mutta taitaa olla aika viileetä toukokuu ja kesäkuu. Saa nähän sitten

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Viime kesäkin oli melko viileä ja vetinen jopa pk-seudulla, mutta uutisten mukaan se on hillinnyt mannerjäätiköiden sulamista. Eli ei niin huonoa pahoissa keleissä ettei jotakin hyvääkin. Toivottavasti nämä tämän talven hirmupakkaset pysäyttävät sulamisen kokonaan.

Saattaa hyvinkin olla, että nyt ollaan ikään kuin aallonharjalla ja jos tästä vielä ilmastonmuutos pahenee, niin paluuta normaaliin ei ole. Sen jälkeen pelkkää myrskyä ja kaaosta.

Jostakin luin, että erityisesti pienet ilman saastehiukkaset aiheuttavat hirmumyrskyjä lämpimillä seuduilla, joten voi olla, että teollisuus ja liikenne joutaisivat suodattamaan paljon nykyistä tarkemmin ilmansaasteet.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Voe, voe. Vieläkö jotkut sekoittavat ilmastonmuutoksen ja sään...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos väsyttää asiallinen keskustelu, niin on parasta mennä nukkumaan.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Ilmaston lämpeneminen taitaa olla aika selvä asia. Kieltämättä ihmisen osuus (tai osuuden suuruus) tuossa lämpenemisessä on vähemmän varma juttu.

On jotenkin säälittävää, että ilmaston lämpenemisen kieltäjät kieltäytyvät huomioimasta muun muassa uusien eliölajien levittäytymisen kohden pohjoista. Jos ilmasto ei lämpenisi, niin moista levittäytymistä ei tapahtuisi.

Juu, ilmasto on ollut historiassa paljon lämpimämpikin kuin nyt. Mutta ei se sitä muuta, että kohden lämpimämpää mennään.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Koska ilmasto on ollut lämpimämpi edellisinä lämpökausina niin se on pikkasen huolestuttavaa jos tämä lämpökausi oli tässä. Ja koska viimeiseen 20 vuoteen juuri mitään lämpenemistä ei ole tapahtunut niin vaikea uskoa että vielä lämpenisi. Ja turha selittää että viime aikoina on tehty lämpöennätyksiä kun lämpöerot on asteen osia viimeisen 150v aikana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Täydellistä tietämättömyyttä. Mmapallo varastoi jatkuvasti auringon energiaa. Suurin osa siitä sitoutuu meriin.

https://static.skepticalscience.com/graphics/Nucci...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Joskus minulla on ollut sellainenkin hassu teoria, että ilmasto ensin luonnon lakien mukaan lämpenee ajoittain koska mm. suotuisten olosuhteiden vallitessa elämä maapallolla lisääntyy ja siitä seuraa mm. kasvillisuuden häviämistä parempiin (esim. aikoinaan dinosaurukset) suihin, eli metsät sun muut viheralueet pienenevät miljoonien eläinten ankaran laiduntamisen takia.

Tämä lämpeneminen sitten sulattaa mannerjäät. Tämän seurauksena sitten maa-alueet ovat tietenkin painuneet monissa kohtaa veden alle ja auringolla on ollut vähemmän pinta-alaa, mitä lämmittää. No silloin lämpötila keikahtaakin toiseen suuntaan ja alkaa viilenemään, ja ajan mittaan maa-alueet alkavat jäätymään pohjoisesta käsin.

Uskokoon ken tahtoo. Tuosta "Tanskalainen maajussi" -ohjelmasta tulee mieleen kyllä keskustalaisten omima alkiolainen talousteoria/kiertotalous, jota Väyrynenkin mainostaa (siis alkiolaisuutta) ja jonka mukaan (kylä)yhteisöjen omavaraisuus on tärkeää niin että tullaan omillaan toimeen energian ja ruoka-ainesten suhteen.

Nykyoloissa tämä varmaan tarkoittaa bioenergiapannua joka kylään ja kaupunkiin, esim. Vantaalla alueen jätteet poltetaankin alueen energiatarpeisiin. Kyllä tästä alueiden energiaomavaraisuudestakin täytyisi varmaan joku laki säätää.

https://www.vantaanenergia.fi/jatevoimala-antaa-ro...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Tässä mallia pienestä vesivoimalasta, saa nähdä toimiiko facebookin video tässä.

Suomessa kun on paljon vesistöjä ja jokia niin miksi ei tällaista pienvesivoimalaa voisi rakentaa moniin paikkoihin. Päämääränä koko maan 100 % energiaomavaraisuus. Jokiin tekisi pieniä sivu-uomia tuhansittain korkeisiin kohtiin ja tällainen sinne uusiutuvaa energiaa tuottamaan. Sitten tietenkin ohjaisi vedet takaisin jokeen. Ilmaista, saasteetonta, kotimaista energiaa myös teollisuuden tarpeisiin.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Yle Radio Suomi Ajantasassa tänään juuri kerrottiinkin, että nykyinen ilmaston lämpeneminen - sikäli kuin se on ongelma - saataisiin aisoihin metsittämällä Sahara.

Ei enempää eikä vähempää.

Tämän lisäksi pitäisi tietenkin vielä ennakoida tulevaa ja saattaa yhteiskuntajärjestys muotoon, ettei liiallista hiilidioksidia enää tule ilmastoon tarkoittaen mm. liikennettä, asumista, teollisuutta ja muuta ihmiseloa.

Jos ja kun Saharan metsitys onnistuu, niin sillä olisi muitakin positiivisia vaikutuksia mm. pakolaisuus vähenisi ja Afrikan ihmiset pärjäisivät yleensä paremmin. Afrikassa puutkin varmaan kasvavat nopeasti ja vettä saadaan merivedestä aurinkoenergialla, helppoa kuin heinänteko.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/arti...

Toimituksen poiminnat