evaback

Auttaisiko vatsavaivoihin omenaviinietikka

Hesari kirjoittaa, miten lastenkin vatsavaivat ovat yleistyneet. Nykyään ruokakulttuuri on mennyt makean puolelle, kun ilmeisesti ihminen ja vatsansa tarvitsisi toisenlaista ruokaa enemmän. Elimistön happo-emäs -tasapino on ilmeisesti oleellinen asia. (linkki 6)


Esim. omenaviinietikkaa teelusikallinen vesilasiin päivittäin (jopa yht. 3 kertaa) voisi auttaa vanhana niksinä, en tosin tiedä voiko antaa lapsille, ja tietenkin samalla vähentää jokapäivittäistä elimistön sokerikuormaa, jos syy on siinä. Ns. 1 pv/vk "karkkipäivät" takaisin myös aikuisille !


Probiootteja ja prebiootteja (linkki 3) tarvitaan myös vatsan hyvinvointiin. Prebiootteja saa mm.  juureksista, kasviksista ja esim. kaurapuurosta eli täysjyväviljoista. Lisäksi hapatetut maitotuotteet voivat auttaa. Esim. lantturaastetta (linkki 4) omenaviinietikassa voisi tepsiä.


On myös joitakin aineita, jotka erityisesti ärsyttävät vatsaa ja joita teollisuus tuppaa vähän joka paikkaan, esim. keinotekoiset makeutusaineet ja glukoosisiirappi. Esim. fodmap-ruokavaliossa (linkki 5) on muitakin ruokia, joita herkkävatsaisten kannttaisi vältellä.

 

Saa nähdä, koska tuhatvuotinen maksutusaine stevia lyö markkinoilla läpi, kun sitä pidetään täysin turvallisena - ja vahvana - makeutusaineena. (linkki 7) Itse olen tarkistanut kaikkien kauppojen makeutushyllyt, mutta ainoa paikka, josta steviaa löytyy ilman muita "myrkkyjä" (kuten keinomakeutusaineita mm. aspartaami) , on Ruohonjuuri.


Ruokavalioympyrämme suosittelee monta palaa leipää päivässä, mutta erään uutisen mukaan täysjyväviljoja kannattaisi paremminkin syödä esim. uunilaatikoissa mm. ohrana ja tattarina kuin kuivana leipänä montaa palaa päivässä. Lisäksi vesihän on aina vanhin voitehista.


--------------------------------  


Linkki 1: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005578018.html


Linkki 2: https://askelterveyteen.com/omenaviinietikan-10-uskomatonta-terveyshyoty... SEKÄ

https://www.ruohonjuuri.fi/omenaviinietikka-beutel-4106060100950


Linkki 3: https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/probiootit-ja-prebiootit-vats...


Linkki 4: https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/talven-paras-purkkisalaatt...


Linkki 5: https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005080877.html


Linkki 6: http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=arkisto_2012_...

 

Linkki 7: https://fi.wikipedia.org/wiki/Stevia  SEKÄ

https://www.ruohonjuuri.fi/stevia-jauhe-govi-4038507002018

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Jäi epäselväksi miten makeus liittyy ruokavalioomme. Enemmänkin ruoassa liikaa suolaa ja rasvoja sekä lisäaineita.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Monissa terveysartikkeleissa mainitaan sokeri suurena haittana ruuansulatuksessa. ON varmaan muitakin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jotenkin se makeus vaan liittyy. Oma vanha vatsani tykkää huonoa esimerkiksi makeasta pullasta. Onneksi 1% viili auttaa. Sitä en tiedä miksi viili auttaa, mutta auttaa kuitenkin. Ehkä se onkin korvien välissä se apu.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Elimistön happo-emäs -tasapino on ilmeisesti oleellinen asia. ”

Ihmisen elimistö säätelee kudosten ph-arvoa, ravinnolla siihen ei ole vaikutusta. Valvira on rajoittanut tuon linkittämäsi Sompin lääkärinoikeuksia.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Jos jo nuorillakin on vakavia vatsavaivoja, niin en näkisi siihen muuta syytä kuin nykyiset ruokailutottumukset karkkeineen ja hampurilaisineen.

Tai enhän voi tasan tarkkaan tietää millaiset ne ruokailutottumukset ovat, mutta ainakin näitä mäkkäreitä on paljon keskuksissa ja nuoriso viettää siellä aikaa.

Mitään muita muuttuvia tekijöitä ei luultavasti ole, kun kouluruoka on samaa ja koulupäivät kuten ennenkin. Tai sitten netti aiheuttaa stressiä ja tämä yhdssä em. syiden kanssa saa aikaan vaivoja.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kuten HS kirjoitti, niin syytä eivät varmasti tiedä lääkäritkään. Taustalla on epäilty vaikuttavan antibioottien lapsuusajan käyttö tai lihansyönnin lisääntyminen. Vaikka vaiva on yleistynyt, koskee se silti hyvin pientä osaa populaatiosta, jolloin tieteellisen näytön saaminen on hidasta. Se, mikä voidaan sanoa varmasti on, että omenaviinietikan nauttimisella ei ole 'happamuustasapainoon' tuon taivaallista merkitystä.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back Vastaus kommenttiin #7

Eikö esim. etikkasäilykkeitä ola kautta aikojen pidetty terveellisinä? Kuka näistä terveyshyödyistä lopulta tietää, ehkä kyseessä on ravintokokonaisuus joka sopii tietylle ihmiselle. Ja toisille ei. Maltilla voi varmaan kokeilla.

" - - Omenaviinietikka on emäksisyyttä edistävä aine, joka tasapainottaa kehon pH-arvoja ja poistaa liikaa hapokkuutta. Tämä on toimiva keino lievittää närästystä ja muita hapokkuudesta johtuvia oireita. Omenaviinietikan kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä kroonisesti närästyksestä tai vatsahaavoista kärsiville se voi olla liian voimakasta. Aloita käyttö varovasti pienissä määrissä ja nosta annostusta, mikäli sivuoireita ei ilmene.- - "

https://askelterveyteen.com/omenaviinietikan-10-us...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #8

Hapattaminen tai etikkasäilöntä voi olla vitamiinien säilymiseksi hyvä tapa jos säilöttävää ravintoa ei kuumenneta. Happamuus itsessään ei ole mitenkään terveellistä - tai epäterveellistä. Syöty ruoka saapuu ensimmäisenä mahalaukkuun joka on valmiiksi erittäin hapan.

Se ei tee terveysväittämästä validia, että siihen on uskottu ’kautta aikain’. Tupakointiakin pidettiin pitkään terveellisenä.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

En ymmärrä, miksi maailma on niin stevia-vihamielinen, paras makeutusaine ikinä, turvallinen, riittoisa, ja varmaan vatsavaivat lähtisi jo tällä. Sokeri pois koko planeetalta ja VAIN steviaa makeutusaineena mm. kaupan jäätelöihin, limuihin, karkkeihin yms. tuotteisiin.. sekä kotikäyttöön myös.

------------------------

"Govinda Steviajauhe on steviakasvista valmistettu makeutusaine. Steviajauheella voit makeuttaa helposti esimerkiksi jälkiruokia, kuten rahkoja, jogurtteja yms. Stevia on luonnollinen makeuttaja ja voit käyttää kaikkeen mihin “tavallista” sokeriakin. Testaa ja hämmästy!

Stevia on stevia rebaudiana -kasvista saatava luonnollinen makeuttaja. Stevia on hammasystävällinen ja parempi vaihtoehto keinotekoisille makeutusaineille. Stevia on "Insuliinineutraali" - ei vaikuta verensokeriin - sopii diabeetikoille!

Annostele varovasti, sillä tämä tuote on todella makeaa! 25 g:n purnukka steviosidijauhetta on yhtä makeaa kuin n. 7,5 kg sokeria.

Stevian makeuttavat ominaisuudet havaitsivat Etelä-Amerikan alkuperäiskansat jo yli tuhat vuotta sitten. Guarani-intiaanit ovat makeuttaneet stevialla mate-juomansa ja käyttäneet sitä myös yrttilääkinnässä. Sittemmin steviaa on käytetty runsaasti mm. Japanissa, Kiinassa ja Brasiliassa. Japanissa sen osuus makeutusainemarkkinoista on 40%, Yhdysvalloissa yli 20%. Minkäänlaisista käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista sen paremmin Japanissa kuin Etelä-Amerikassakaan ei ole näyttöä. EU:ssa stevia sai kuitenkin hyväksynnän elintarvikekäyttöön vasta joulukuussa 2011. Se lasketaan lisäaineeksi, jolle on myönnetty ekoodi E960.

Stevia-kasvi saa makeutensa stevioliglykosidi-nimisistä yhdisteistä. Makein näistä glykosideista on Rebaudiosidi A, Reb-A. Makeuttajaksi myytävät steviatuotteet täyttävät tietyt puhtausvaatimukset, joiden mukaan tuotteen pitää sisältää yli 95% stevioliglykosidia. Stevia on maultaan äärimmäisen makea, joten sitä kannattaa lisätä vähitellen ja maistellen. Liiallisesti annosteltuna se aiheuttaa lakritsimaista, kitkerää jälkimakua. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja, ja sitä voidaan käyttää leivonnassa ja kuumissa juomissa.

Tällä mainiolla tuotteella saattaa hyvinkin olla hyvinvointiasi lisääviä vaikutuksia, mutta valitettavasti emme voi kertoa niistä tämän enempää.

EAN: 4038507002018
Ainesosat: Stevia rebaudiana -kasvista uutettu stevioliglykosidi >95% (Reb-A-pitoisuus 40%), muut steviaperäiset ainekset. Ei täyte- tai lisäaineita. "

https://www.ruohonjuuri.fi/stevia-jauhe-govi-40385...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Olut on parasta juomaa niin ruokailuun kuin yleisestikin.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Itse olen sisäistänyt asian niin että suolistossa on sekä hyviä että pahoja bakteereja, ja jos nämä ovat tasapainossa niin kaikki on kunnossa. Mutta jos syö paljon makeaa, niin nämä pahat bakteerit pääsevät valtaan kuluttaen lopulta jopa suolistoa/sisuskaluja (puhki), samoin toisin päin eli jos hyvät bakteerit (=probiootit?) ovat vallassa niin ihmisellä on yleisesti hyvä olo/terveys. Eikä ainakaan näitä suolistosairauksia mistä hesarinkin juttu kertoo.

Ilmeisesti monet muutkin aineet kuin sokeri tuottaa pahoja bakteereita, esim. valkoinen vehnäjauho. Samoin monissa hedelmissä on paljon sokeria, kts. fodmap-lista. Juurekset (porkkana, lanttu, nauris) yleisesti ottaen ovat hyväksi vatsalle, lehtikaali, tattari kaura hirssi (eli gluteenittomat viljat?) ja hapatetut maitotuotteet, sekä hapankaali. On varmaan muitakin.

Tämä omenaviinietikka eli noin 1 tl / max kolmesti päivässä lasilliseen veteen sekoitettuna tuhoaisi näitä pahoja bakteereja. En tiedä, onko asia näin ja siksi kirjoitinkin blogin kuulostellen, mitä mieltä ihmiset ovat asiasta. Jos joku syö vähän makeaa tms. haitallista ja kehon ph on koko ajan hyvässä mallissa niin ei varmaan tarvitse ainakaan tämän asian takia mitään omenaviinietikoita. Vaikka taitaa se olla muutenkin hyväksi ihmiselle esim. salaatikastikkeissa.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Elimistön happo-emäs tasapainon elimistö pitää erittäin vakiona.

Nautitun ruoan emäksisyydellä tai happamuudella ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Kannattaisi tutustua elimistömme perusfysiologiaan, eikä lähteä kaiken maailman Käärmeöljykauppiaiden matkaan.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

No jos ei etikka niin hapatetut tuoteet voisivat pitää vatsan kunnossa.

https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/pita...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Pääpointti tässä olisi, miten pienellä vaivalla saataisiin tämän ns. ulkona syömisen haitat kuriin ja joihin mm. lapset, opiskelijat ja monet työssäkäyvät törmäävät. Tarvitsisi vain jättää eniten ongelmia aiheuttavat eli sokerit ja valkoinen vehnäjauho pois ja korvata nämä stevialla ja täysjyväjauhoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset