evaback

Sote ja tasa-arvoistumisen kausi


Suomen historiassa SOTE-uudistus maakuntamalleineen tulee olemaan suurin julkisten palveluiden järjestämistä koskeva muutos ikinä. Terveyspalveluiden kuten monien muidenkin yleishyödyllisten palveluiden tulisi  hyödyttää yhtä lailla kaikkia kansalaisia, eli ne ovat peruspalveluita.


Valinnanvapaudesta ollaan montaa mieltä. Yleensä kun markkinoilla on hyvä pöhinä ja kilpailua sopivasti, niin hinnat halpenevat ja palvelut paranevat sekä nopeutuvat, mikä tasa-arvoistaa ihmisiä, kun useammilla on mahdollisuus näihin palveluihin. Monopolit pitävät yleensä hinnat samassa tai nostavat niitä kilpailun puuttuessa.


Suurissa taajamissa yksityisten terveyspalveluiden hinnat siis luultavasti alenevat kauttaaltaan - jos ei ole kartelleja - tuoden säästöjä, vastaavasti pienillä paikakunnilla hinnat saattavat nousta. Toisaalta jos keskustoissa hinnat alenevat niin tämän säästönhän voisi siirtää pienten paikkakuntien kustannuksia kattamaan.


Soten läpimeno on tällä hetkellä alan asiantuntijoiden ja perustuslakivaliokunnan (PeVL) käsittelyssä ja sen jälkeen eduskunnan. Jos tämä arvovaltainen ja osaavajoukko hyväksyy paketin, niin kai siinä sitten täytyy kansalaistenkin vain sopeutua asiaan. Jos sote ei mene läpi, niin tästä asiasta on jo niin paljon dataa, että varmaan olisi helppo nopeasti valita uusi "maakuntamalli" sote- miljardien hallinnointipaikaksi oli se sitten Siun Sote, Eksote, isot kaupungit, sairaanhoitopiirit  tai erityisvastuualueet eli ervat, joista paljon myös on puhuttu soten yhteydessä.


Toinen tasa-arvoisuutta lisäävä asia viime talvelta olisi ollut perhevapaauudistus, mikä olisi parantanut naisten asemaa työmarkkinoilla perhevastuun jakautuessa tasaisemmin molemmille vanhemille. Nykyään kalliit ja pitkät tutkinnot vanhenevat nopeasti eikä ole eduksi kenellekään olla pitkään poissa työelämästä.


Osa naisista kipuilee myös #metoo-kampanjan kautta, kun heitä voidaan sukupuolensa takia joissakin tilanteissa väheksyä ja sortaa ammatillisesti ja yleisimminkin myös palkan suhteen.  Näistä asioista on hyvä keskustella ja perustaa vaikka joitakin tukiverkostoja, minkä kautta tapaukset voidaan tutkia ja niihin voidaan puuttua ilman että ihmisiä leimataan raa´asti julkisesti. Monet näistä ongelmista on onnistuttu ratkaisemaan muualla maailmassa, miksei niitä onnistuttaisi korjaamaan myös täällä Suomessa. Kokemus on paras opettaja.

Eva Back, Kokoomus
YTM (-12 ja -16), Espoo
 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

KIlpailussa sote-alalla on vain yksi iso mutta - kilpailu ei toteudu. Pienillä paikkakunnilla tulee olemaan vain yksi toimija ja isoilla kapitaatiokorvaukset vievät kokonaan pohjan hintakilpailulta. Väitetään, että tulisi laatukilpailua, mutta sitä on syytä epäillä. Pikemminkin tulisi kilpailu mielikuvamarkkonoinnissa.

Julkisissa palveluissa on myös tarpeetonta puhua monopolihinnoittelusta, koska voittoa ei kerätä. Itse asiassa terveydenhuollossa hyvällä valtakunnallisella johtamisella saadaan parempi tulos kuin markkinatalouden kilpailulla. Julkisella puolella voisi olla täysi vapaus käyttää minkä tahansa yksikön palveluja, jolloin kilpailu olisi yhtä kovaa kuin yksityiselläkin puolella.

Terveydenhuolto on selkeästi luonnollinen monopoli, jonka edut kannattaisi hyödyntää. Hallituksen esitys ei sitä tee.
http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Eipä tässä pieni ihminen muuta voi kuin pistää kädet ristiin ja toivoa soten ja hallituksen kaatumista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kirjoitat: "Valinnanvapaudesta ollaan montaa mieltä. Yleensä kun markkinoilla on hyvä pöhinä ja kilpailua sopivasti, niin hinnat halpenevat ja palvelut paranevat sekä nopeutuvat, mikä tasa-arvoistaa ihmisiä, kun useammilla on mahdollisuus näihin palveluihin. Monopolit pitävät yleensä hinnat samassa tai nostavat niitä kilpailun puuttuessa."

Ongelmana on kapitaatiokorvaus ja sote-keskuksen erittäin laajat palvelukokonaisuuset. Ei todellista kilpailua tule koska pienet yritykset syödään heti alkuunsa. Jäljelle jää muutama suuri yritys.

Sote-keskuksia rahoitetaan kapitaatiolla ja muuta hoitoa suoriteperusteisesti - Miksi näin? Mielestäni myös sote-keskuksia pitää rahoittaa suoriteperusteisesti. Jos esimerkiksi hankin vaateketju Gudrun Sjödenin asiakaskortin, en joudu etukäteen maksamaan mahdollisista ostoksistani. Miksi maksu suoritetaan vaikka ihminen ei vuosikymmeniin edes palvelua käyttäisi? Eikö silloin käytetä veronmaksajien rahoja väärin?

Nita Hillner
Kokoomus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset