evaback

Somen ryhmäkeskustelut, homekoulut ja nuorten ihmisten terveys

 

Olen seurannut Facebookissa Tapiolan koulujen tilakeskustelu -ryhmää, missä kyseisen alueen vanhemmat peräävät muutamilta Espoon kunnanvaltuutetuilta toimia mm. homekoulujen korjaamiseen tai korvaamiseen muilla tiloilla.

 

Tällainen melko suora keskustelu äänestäjien ja päättäjien kesken on niin tätä aikaa ja aitoa demokratiaa, se on hieno asia ettei joka asiaa tarvitse byrokratiaviidakon kautta saattaa päättäjille tiedoksi.
Ja monet päättäjät siellä jopa vastaavat nimiä kuitenkaan mainitsematta. Kyllä Facebookin ja varmaan muunkin somen suljetut ja avoimet ryhmät ovat hyödyllisiä.

 

Toisena pointtina haluaisin tuoda esille samaan asiaan liittyen, että tässä lasten homekoulujen kohdalla mielestäni on väärin päättäjien vedota johonkin investointikattoon, jos/kun samaan aikaan tietoisesti turmellaan nuorten ihmisten terveyttä näissä sisäilmaltaan "sairaissa" kouluissa.

 

Jos perustuslakiemme ensimmäisissä pykälissä ei vielä tuoda esille "erityisesti kansakunnan nuorten terveyden vaalimisen ja parantamisen ensisjaisuutta", niin nyt se kannattaisi sinne pikimmiten lisätä. Heillä on kuitenkin elämää edessään yli 50 vuotta, niin ei kannata sitä jo alkumetreillä heikentää pitkäaikaissairauksilla. On armeijaa, jatko-opintoja, perheen perustamista, lasten kasvattamista, uraputkea, lapsenlapsia ja niin edelleen.
Jos kunnan rahat ovat tiukilla eikä muilta sektoreiltakaan voi ottaa kouluille, niin pitäisi tällaisia tapauksia varten perustaa etukäteen vaikka rahastoja, joita käyttää tarpeen tullen tai keksiä muita yleisiä avustustempauksia.

Eva Back (kok.)
Valtio-opin ja sosiaalityön maisteri, Espoo
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jotta tiedetään mistä puhutaan: Onko jo olemassa rajat sille kuinka paljon homeitiöitä ja minkälaisia huoneilmassa pitää olla, jotta oleskelu ko huoneessa on vaarallista?

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Onhan niitä testejä ja koiratkin löytävät homeen, joten ei sen paikallistaminen varmaan ole ongelma. En tiedä tarkemmin, millaisia testejä on.

Jos rakennuksessa on yhtään hometta, niin voi olla ettei se parannu itsestään vaan pikemminkin pahenee eikä home voi olla terveellistä kenellekään. Tarkkoja lukemia en tiedä, mikä määrä hometta olisi vielä siedettävissä. Jostakin olen lukenut, että myös erilaiset voimakkaat pesuaineet ja muovimattojen yms. rakentamisessa käytetyt liimat voivat aiheuttaa allergioita.

Kannattaisi ottaa varmaan taas mäntysoopa käyttöön, mattoliimasta ja muista rakennuskemikaaleista en tiedä mikä olisi sen ekokorvike.

Toimituksen poiminnat