evaback

Ruuantuotanto kannattavaksi Suomessa

 

Viime vuodet, etenkin kesät, ovat olleet maatalouden ja näin ruuantuotannon kannalta kamalia. Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet, että jatkossa ilmastonmuutoksen takia kelit sattavat jysähtää pitkään päälle, esim. helle tai vesisade. Ehkä näistä kuitenkin parempi on helle kuin että koko kesän sataisi vettä. Tai en tiedä, ei pitäisi joutua valitsemaan näistä joko tai vaan sekä että, eli vuoroitellen molempia kelejä pitäisi olla.

Nyt on onneksi hallituksessakin huomattu tämä maatilojen taloudellinen ahdinko. Maatalous on lopulta kuitenkin aina tärkeä osa suomalaisuutta puoluekantaan katsomatta aivan kuten Maamme-laulukin, se on osa kansallisperinnettämme. Itsekin olen aikoinaan kasvanut maatilalla Rovaniemen maalaiskunnassa, joten tiedän asiasta jotakin.

 

Maatalouden pitäisi kehittyä aikojen kuluessa ja jos sen seurauksena syntyy vaikka ympäristöongelmia, niin niihin pitää puuttua korkeammalta, valtion taholta. Esim. jos maataloudessa peltojen fosforit pääsevät rehevöittämään ja pilaamaan vesiä, niin ei sitä voi yksistään viljelijöiden ongelmaksi laskea, vaan pitää tutkia yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa miten ongelma saadaan kuriin sekä antaa viljelijöille valtion tukia ja neuvoja siitä, miten ongelma ratkaistaan. Ja tulee katsoa myös, että toimeen tartutaan ja pellot esim. kipsataan ravinnepäästöjen estämiseksi tai kaikkia lietelantaa ei käytetä pelloille, vaan osasta tehdään biokaasua maatalouden energialähteeksi. Ja siitä kerätään fosforit talteen, ettei se pääse vesistöihin.

Nyt jokainen suomalainen voi käydä itse kertomassa omat näkemyksensä uusien ratkaisujen löytämiseksi maatalouden kannattavuuden parantamiseen nettiosoitteessa

www.ruuantuotantokannattavaksi.fi.

 

Tämä on Maa-ja metsätalousministeriön kysely, jota Reijo Karhinen tältä osin vie eteenpäin.

----------------------------

Tässä muutamia tutkimuksen kysymyksiä ja omia vastauksia

 

Kysymykseen 1.) "Mikä on mielestäsi tärkein haaste ratkaistavaksi, jotta ruuantuotanto on tulevaisuudessa kannattavaa?" vastasin itse näin: 

- - Suomalaiset maatilat ovat mielestäni aika köyhiä ja siksi pitäisi jokainen mahdollisuus säästää / tuottaa rahaa omissa ympyröissä käyttää hyväksi. Maatiloilla käytetään varmaan myös paljon kallista energiaa ulkopuolelta ostettuna, esim. Fortumilta, ja tämä tietenkin vähentää yrittäjän tuloja. Esim. Saksassa mm. lantaa ja muita "jätteitä", esim. ruuanjätteitä, käytetään bioenergian tuottamiseen tilakohtaisesti. Ja myös kun on niitä hehtaareja omasta takaa, niin voisi laittaa vaikka muutaman hehtaarin  aurinkopaneeleita tuottamaan energiaa valtakunnan verkkoon, ja siitä maksetaan viljelijälle. Eli mielestäni tilojen perusvarallisuutta pitäisi nostaa, että tuloja tulee muualtakin kuin sadosta ja joka on monesti epävarmojen ilmojen armoilla.

 

2.) "Miten ratkaisemme kannattavuuden haasteet? Lähdimme liikkeelle ruuantuotannon tulevaisuudesta ja ratkaistavista haasteista. Mieti nyt, mitä täytyy tapahtua, jotta ruuantuotanto saadaan kannattavaksi."

- - Jokaisella maakunnalla tai isolla kylällä voisi olla oma vuokraamo/osuuskunta, mistä saisi sesonkiaikoina koneita lainaan, jos vaikka oma kone hajoaa. Samoin alueen työvoimatoimisto kyselisi etukäteen kausityöntekijöitä vaikka kaumpaakin. Lisäksi joka maakunnalla olisi oma maatalousneuvoja, joka seuraa alan trendejä EU:ta myöten ja pitää luentoja maatalousyrittäjille muutaman kerran vuodessa: mitä kannattaa viljellä, miten sekä myös muutakin alan asiantuntijatietoa olisi koko ajan saatavilla ympäri vuoden häneltä/nettisivuiltaan. Maatiloilta voisi myös netin kautta tilata tuotteita joko kuluttaja itse hakien tai yhteiskuljetuksen kautta toimitettuna perille. Sitten kaupunkilaiset voisivat vuokrata omia viljelypalstoja tiloilta.

-----------------------------

 

Maatalousministeriö

Ruuantuotanto kannattavaksi!

Puhtaus, terveellisyys ja turvallisuus ovat ominaisuuksia, jotka tulevat usein ensimmäisenä esiin kun keskustellaan ruuasta. Näistä arvoista meidän on pidettävä kiinni myös tulevaisuudessa.

Me arvostamme myös ruokamme kotimaisuutta. Itse asiassa liitämme myös edellä mainitut ominaisuudet mielessämme usein juuri suomalaiseen ruokaan. Laadukkaan kotimaisen ruuantuotannon jatkumisen edellytyksenä on elinvoimainen ruokaketjun kokonaisuus. Osana ruokaketjua alkutuotantomme kannattavuus on tällä hetkellä tasolla, joka ei ole pitkällä aikavälillä kestävää.

Mitä voisimme tehdä toisin yhteiseksi eduksi? Pääministeri Juha Sipilä sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ovat kutsuneet minut selvitystyöhön uusien ratkaisujen löytämiseksi maatalouden kannattavuuden parantamiseen. Jo tehdyn selvitystyön kokoaminen ja kaikkien toimijoiden yhteinen vuoropuhelu on mielestäni nyt avainasemassa.

Nyt meillä kaikilla on tuhannen taalan paikka vaikuttaa suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuuteen, ja siihen, että meillä on vahvuuksiimme perustuvaa ruuantuotantoa jatkossakin! Haluan käynnistää työn kutsumalla sinut yhteiseen verkkoaivoriiheen tärkeimpien ratkaisujen ideoimiseksi. Työ jatkuu loppuvuoden ajan niin verkossa kuin eri sidosryhmien kanssa järjestettävien tapaamisten ja työpajojen muodossa. Selvitystyön tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2019. 

Jokainen näkemys on tärkeä. Klikkaa Aloita ja tule mukaan!

Kiitos aktiivisesta ideoinnista jo etukäteen!

Reijo Karhinen

--------------------------------

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/rahoittajat-innostuivat---kerrosvilje...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"Ylen kysely: Neljä viidestä haluaa, että koko Suomi pysyy asuttuna – ja että valtio maksaa viulut"

https://yle.fi/uutiset/3-10313405

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kansallisromanttinen puppu on aina ollut maatalousalan puolustuskeino, kun siltä on vaadittu vastuullisuutta. Jos joku muun alan yritys saastuttaa ympäristöä, niin sille tulee syyte ja korvausvaatimukset. Maatalousyrityksiä pitää kohdella samalla tavalla kuin muitakin.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Pahoin pelkään, että Suomen maatalous on jämähtänyt ja unohdettu jonnekin 50-luvulle, kun tilat mm. sijaitsevat suurimmaksi osaksi muualla kuin ruuhka-Suomessa ja viljelijät ovat ehkä iältään aika vanhoja, monissa tapauksissa. Näin ollen ei ehkä ole viimeisintä tietoa eikä muutenkaan varoja uudistaa tiloja monillakaan.

Maatalous on bisnestä kuitenkin, yrittäjyyttä, ja sen kautta saataisiin pidettyä Suomea enemmän asuttuna ja kyliin palveluita. Suuri osa suomalaisista kannattaa koko maan asuttuna pitämistä, ja tässä asiassa onnistuaksemme tarvitaan työpaikkoja maalle. Luontaisinta silloin olisivat tietenkin maatilat pönkittämään asutusta siellä.

Täsmätukea (taloudellista tulea ja neuvoja) viljelijöille, miten pitää ympäröivää luontoa puhtaana, en usko että se on piittaamattomuutta vaan tietämättömyytta ja ehkä varattomuuttakin.

Kuvitellaan, että Suomen maatalous kuihtuisi muutamaan tilaan Etelä-Suomessa ja ruuat ostettaisiin kohta ulkomailta. Sitten tulisi joku kuljetusalan lakko, ja joutusimme kenties ostamaan kaiken Venäjältä. Aika paha tilanne. Ja jos Venäjä vielä samaan aikaan suunnittelisi aluelaajennuksia, niin olisimme pahemmassa kuin pulassa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#2
"Kansallisromanttinen puppu on aina ollut maatalousalan puolustuskeino, kun siltä on vaadittu vastuullisuutta."

Ihan itsekö keksit? Maatiloja koskee varsin tiukat ympäristösäädökset. Niitäkin on valvomassa varsin huomattava virkamieskunta niinkuin maataloutta muutoinkin. Paljon monilukuisempi kuin monella muulla alalla. Sanktiot napsahtaa aivan varmasti. Joskus tuntuu, että isoja asioita mitataan turhan lyhyellä tikulla. Viljelijät toimivat aivan varmasti vastuullisesti.

Ravinnekuormitus ei ole aivan yksinkertainen asia. Siihen liittyviä ongelmia ei ole kyetty ratkaisemaan täysin, vaikka paljon edistystä on tapahtunut. Se johtuu siitä, että luonto ei ole piirustuslauta eikä sen prosesseja voida määräyksillä hallita.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Talouselämä: "Suomalaiset oppivat hankkimaan sähköä ilman sentinkään kulutusmaksua: +150 %, ja kohta 100 % lisää"

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/d404098c-30e...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Miksi rajoittua ruoantuotantoon? Olisi hyvä olla omavarainen monen muunkin asian suhteen. Kaikkea ei tietenkään Suomessa voida tuottaa, kuten esimerkiksi kahvia tai kaakaota tai öljyä yms. Mutta voisimme tuottaa niitä hyödykkeitä, joiden tuottamiselle ei ole mitään luonnollista estettä. Vain rahaohjasteinen talousjärjestelmä on sen esteenä.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Blogissani on linkki Maatalousmnisteriön tutkimukseen, missä juuri kysytään kaikelta kansalta neuvoja maatalouden tehostamiseen. Itse kasvoin penskana maitotilalla eikä minulla ollut siihen kertoa paljoakaan ideoita, kun nykyinen maatalous ei ole kovin tuttua. Kanattaisi varmaan vastata tuohon tutkimukseen, kun vaikuttaa että sinulla olisi hyviä ideoita, se ei ollut kamalan pitkä.

Minusta kuitenkin tuntuu, että monet viljelijät elävät edelleen maatiloilla kädestä suuhun, ja siksi nämä kehittämiset pitäisi alkuun kustantaa valtion varoista ja sitä kautta modernisoida maataloutemme järjestelmällisesti koko maassa. Esim. tuo kerrosvijely (linkki blogin lopussa) voisi olla aika tehokasta monissa tapauksissa saada edes osa viljelyksistä arvaamattomilta säiltä suojaan, mutta siihenkin tarvittaisiin tiloilla varmaan ulkopuolisia investointitukia.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Idea tämäkin: " - - SDP:n vero-ohjelmassaan esittämä kestävän kehityksen arvonlisävero olisi käytännössä alennettu arvonlisäverokanta, jota käytettäisiin edistämään ilmasto- ja muita kestävän kehityksen tavoitteita. Marinin mukaan Suomessa tarvitaan välineitä maatalouden ohjaamiseksi kestävämpään suuntaan.

–Esimerkiksi kasviperäistä ruokaa voitaisiin verottaa kevyemmin kuin ympäristöä eniten kuormittavaa naudanlihaa, Marin sanoo.

–Lähes puolet suomalaisten Itämerelle aiheuttamasta kuormituksesta johtuu lihan ja maidon tuotannosta. Jos haluamme vähentää kuormitustamme Itämereen, on meidän välttämätöntä siirtyä nopeasti kestävämpään ruuan kulutukseen ja tuotantoon. Käytännössä tämä tarkoittaa siirtymistä huomattavasti kasvispainotteisempaan ruokavalioon, hän lisää.- - "

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254497-itameren-s...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Muistan lukeneeni että maanviljelijä saisi leivän hinnasta vain pari prosenttia ja joitakin vuosia sitten olisi tehty tutkimus elintarvikkeiden hinnanmuodostuksesta mutta se olisi jostakin syystä jätetty julkistamatta.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Luultavasti selviävät vain edullisen asumisen takia, kun voivat ottaa rakennuspuut omasta metsästä ja siinä säästää, kun on tavallaan melkein ilmainen koti (edullisesti lunastetulla perintötilalla).

Mutta vähän tuntuu, että onhan tuo järjestelmällistä syrjintää maaseudun ihmisiä kohtaan ja pikkupalkalla pitäisi tulla toimeen kaukana kaikesta.

Ajattelen asiaa myös bisneksen kannalta, oikein toteutettuna Suomen maatalous tuotteineen voisi olla hyvä, menestyvä ja jatkuva vientituote: puhdasta ja maistuvaa (kaikkien maiden ruuat eivät edes maistu millekään) ruokaa maailmalle. SE, että täällä ei osata juurikaan tuottaa muuta kuin lihaa, maitoa ja vihanneksia, niin olisi vain opettelukysymys, jos uusille tuotteille löytyisi markkinoita ja etenkin neuvontaa, miten niitä tuottaa.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

No onneksi Keskusta nyt viime metreillään on herännyt selvittämään maatalouden tulevaisuutta blogissa esitetyn tutkimuksen kautta.

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/keskusta...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kerrosviljelystä tuli mieleeni tämä video, kertoo lähinnä aquaponics-viljelystä, mutta se ei ole tässä pointti.

Pointtina on, että kaveri on rakentanut koko systeemin avoimen koodin (siis ilmainen tieto/sikahalpa tekninen toteutus) Arduino-tekniikkaa käyttäen.
Hän on opiskellut robotiikkaa muistaakseni Keniassa.

Joka tapauksessa, hänen järjestelmänsä toimii puhelimella, eli jos vettä on liian vähän, lämpötila väärä tms. puhelin hälyyttää ja hän voi sitten ohjailla lisää vettä, tuuletusta, lämpötilaa tms. suoraan puhelimensa avulla.
Hätäisimmät voivat katsoa videota 8:00 minuutin kohdalta eteenpäin:

https://www.youtube.com/watch?v=3IryIOyPfTE

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Yllämainittu video on jo 6 vuotta vanha ja vaikka hänen ruuantuotantonsa oli silloin pientä, niin jokainen ymmärtänee, että tuolla järjestelmällä ei ole rajoja.
________________________

Toisessa ääripäässä on USAlainen suurviljelijä Gabe Brown, joka viljelee suurinpiirtein suomalaisissa olosuhteissa: Kesät lämpimiä ja talvella lunta.
Hän kertoo, että hänen metodinsa keskittyy kasvattamaan ruokamultakerrosta, koska kun ruokamullan syvyys lisääntyy, itse ruoka kyllä kasvaa.
Hän ei käytä lainkaan keinolannotteita, hän ei myrkytä, auraa eikä äestä. Hän on jopa myynnyt kaikki maatalouskoneensa traktoreita myöten. Tilan koko on useampia tuhansia hehtaareja ja hänellä on seudun kannattavin tila!

https://www.youtube.com/watch?v=uUmIdq0D6-A

Video on suht' pitkä, mutta se sisältää paljon tietoa.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Itse teen täällä Bulgariassa puutarhassani koeviljelyjä, joissa käytän eri maista saatuja erilaisia ideoita.
Normaalisti kesä- ja heinäkuu on ollut pelkkää aurinkoa ja traktorit ovat pumpaneet vettä pelloille joka päivä. Tänä vuonna kuitenkin on ollut valtavia kaatosateita ja rypälesato on suurimmaksi osaksi mennyttä. Kaverini tomaateistakin on 70-80% tuhoutuneet liian sateen vuoksi. Jos elo- ja syyskuu on aurinkoisia, kuten tavallisesti, niin kyllä täällä varmaan satoja vielä saadaan. Täällähän saadaan kolme satoa, jos näin haluaa. Yhdellä kaverilla on ensin salaattia, nyt pystykasvatusmenetelmällä kurkkua ja kuukauden kuluttua hän laittaa varmaan jotain muuta.
Itse olen vasta luonnut Hügelkultur-pedin yms. lähinnä ensi vuoden kokeiluja varten. Keväällä istutetut viinirankataimet ovat luultavasti mennyttä, vettä vain on liikaa.

Henry

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Suomalaisen maatalouden kannattavuuden ongelma on riittävän hinnan saaminen tuotteille. Tuotteen hinta määräytyy periaatteessa kolmen tekijän kautta: kustannukset tilalla, jalostus (meijeri, teurastamo, mylly jne) ja jakelu (S-, K-, Lidl-kaupat). Toiminta on kahdessa viimeisessä ryhmässä keskittynyttä. S- ja K-ryhmien osuus jakelussa on yhteensä lähes 90% kokonaismyynnistä.

Jakeluporras säätelee täysin maatilan tuotteistaan saaman hinnan. Jos hinta pyrkii nousemaan kysynnän seurauksena, ulkomailta tuotavat vastaavat tuotteen aiheuttavat tilahinnnan laskun. Käytännössä meidän tilahinnat keskeisissä tuotteissa ovat alemmat kuin esimerkiksi Saksassa tai Tanskassa. Väliportaan osuus tuotteiden loppuhinnasta on varsin korkea.

Tätä ongelmaa ei ole toistaiseksi pystytty ratkaisemaan. Tuskimpa siihen keskustaltakaan löytyy mitään uutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Väliportaan osuus tuotteiden loppuhinnasta on varsin korkea."

Juuri tämä kävi mielessäni kun muistelin tuota kadonnutta raporttia elintarvikkeiden hinnanmuodostuksesta. Suomessa ei ole kilpailua, kaksi suurta päättää hinnoista ja rakentelee uusia hypermarketteja jotka asiakkaat tietenkin maksaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Vehnän hinta tilalle 0,14 €/kg, vehnäjauho 1,40 €/kg.
Maidon hinta tilalle 0,35 €/l, maito kaupassa 0,80-2,00 €/l.

Nuo ovat karkeita lukuja, mutta kuvaavat suhdetta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eli tappaako keskittynyt kauppa meillä maatalouden?
Sen tiedän varmasti, että eestiläistä jauhoa kannattaisi tuoda Suomeen täältä Bulgariasta - vaikka ostaisi kaupan hinnoin, kilon pusseissa.

Henry

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"Ilmastonmuutoksen kuvaan kuuluu myös se, että erilaiset sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Esimerkiksi Japanissa kärsittiin ennen helleaaltoa rankkasateiden aiheuttamista tulvista ja maanvyöryistä. Ilmastonmuutos lisää äärisäitä myös Suomessa.

– Ilmastonmuutoksen myötä Suomessa lämpötilat kohoavat ja kesällä helleaallot yleistyvät, myös rankkasateet jonkin verran voimistuvat.

Kun meillä jo vajaan 30 asteen helle tuntuu tukalalta, Afrikkaan ilmaston lämpeneminen tuo huomattavasti korkeampia lämpötiloja. Niiden myötä maanviljelys saattaa joillakin alueilla käydä mahdottomaksi ja se voi olla yksi syy siihen, että suuret ihmisjoukot joutuvat lähtemään kotiseuduiltaan etsimään parempia elinolosuhteita."

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vaikk...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"Ympäristöjärjestöt kritisoivat EU:n kuivuustoimia – "Pitäisi hoitaa kuivuuden syitä eikä oireita"

Kaksi eurooppalaista ympäristöjärjestöä varoittaa, että kuivuusaallot yleistyvät, jos maataloustoimenpiteitä ei muuteta ympäristöystävällisimmiksi."

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/arti...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"Maatilojen pitää parantaa kannattavuuttaan
Tukien varassa eläminen ei riitä. Suomalaiset viljelijät tarvitsevat uudenlaista liikkeenjohdollista osaamista."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005809710.html

Toimituksen poiminnat