evaback

Nyt nopeita, vaikuttavia ja riittäviä tekoja ilmaston parhaaksi

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Population_curve.svg
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Population_curve.svg

Näinä ilmastonmuutoksen karmeina kasvuvuosina on helpotus huomata, että on ollut jo vuosikymmeniä tälle asialle melkein täysin omistautuneita yhteiskunnallisia vaikuttajia ja tätä kautta on nyt nopeasti saatavilla tietoa ja eri vaihtoehtoja ilmastonmuutoksen uhkien poistamiseksi. Monesti puoluetoiminta ja politiikka voivat vääristää näitä ilmastonmuutokseen liittyviä viestejä, kun eri puolueet miettivät tekemisiään äänestäjien kannalta ja kaikki haluavat olla oikeassa, lisäksi eri etujärjestöt puolustavat etujaan puolueiden takana viimeiseen asti  ja joita kaikilla puolueilla on esim. MTK, SY, EK, SAK jne.  .  


Nyt täytyisi kuitenkin tehdä nopeasti ja ratkaisevia isoja muutoksia fossiilisten polttoaineiden ja tätä kautta liiallisen hiilidioksidin poistamiseksi luonnon kiertokulusta ennen kuin on totaalisen myöhäistä ja uudet vahvat tuntemattomat voimat tarttuvat luontoon ja ympristöön lopulta kenties tuhoten koko hienon ja ainutlaatuisen planeettamme alta aikayksikön.  Tai hitaasti riuduttaen ja kiduttaen sitä.Asuminen, maankäyttö, liikenne, ruuanlaitto, teollisuus ja energia tarvitsevat uudenlaisia, globaaleja ekomalleja, selvitäksemme.


Aiempina vuosina kun itse asuin maalla tai ns. maaseutukaupungeissa kuten esim. Tampereella, niin siellä puoluevalintani oli Keskusta johtuen mm. silloisesta asuinympäristöstä. Pk-seudulle muutettuani alkoi vaikuttaa, ettei täällä ole ns. maaseudun ongelmia vaan urbaaniongelmia, ja katsoin että paras valinta oli tällöin työllisyyden ja talouden puolue Kokoomus. Kokoomuksella on myös hyviä ympristöön liittyviä tavoitteita ja sekin toimii kiitettävästi ilmastonmuutosta vastaan, jatkossa varmaan aiempaa tehokkaammin kuten kaikki muutkin puolueet sekä myös EU uuden ympristöraportin säikäyttäminä.


Itse pidän kuitenkin Vihreiden ympäristöteesejä ( fossilisille lisää veroja ja uusiutuvilta pois, turpeen käytöstä luovuttava jne. ) pääosin eniten kannatettavimpana verrattuna muiden puolueiden vastaaviin,  vaikka en kovin kannata heidän sosiaalitukipolitiikan lisäämistään,  koska siinä kohtaa olen Kokoomuksen kannalla eli että "työ on parasta sosiaaliturvaa". Lisäksi monet asiantuntijat sanovat ja kunnes toisin todistetaan, uskon heitä, eli että ydinvoima (liite 10-11) olisi sittenkin kaikista tehokkain (tai toriumvoima, liite 13-14) ase ilmastomuutosta vastaan ja muut uusiutuvat kuten aurinko- , tuuli- ja aaltoenergia täydentäisivät ydinvoimaa (liite 20).


Jos viime vuosien suunnitelmat esim. Pyhäjoen ja Olkuluoto 3:n ydinvoimaloiden rakentamisesta ja energiamääristä olisi toteutunut aikataulussaan niin kohta Suomi voisi huoletta ladata vaikka sähköautoja taloyhtiöiden parkkipaikoilla ydinvoimalla, samoin teollisuus saisi ydinvoimasta sähkönsä kuten monet muutkin tahot. Tämän lisäksi maalämpöä olisi käytössä kuin myös teollisuuden yms. tahojen hukkalämpöä (liite 8) eri kohteisiin.


Seuraavan hallituksen toimesta sitten vain tarpeellinen määrä  ydinvoimaa lisää, mm. pienvoimaloita Helsinkiin, biopolttoainetta (ei puusta) ja sähköautoja- (liite 16-17) sekä sähköautojen latauspisteitä (liite 5-6, 19). Sähköautojen akkuongelma lienee ratkaistu (liite 9). Lisäksi (vanhoihin) diesel- ja bensa-autoihin katalysattoreita (liite 3)  Saksan malliin  kuin myös aurinkopaneeleita, aalto- ja tuulivoimaa edelleen lisää, samoin hiilinieluja. Erään uutisen mukaan nyt "sveitsiläisen UBS-pankin analyytikko ennustaa, että uusiutuvan hinta putoaa niin lähelle nollaa, että se on ”käytännössä ilmaista” vuoteen 2030 mennessä - - " (liite 18).


Suomessa pitäisi kuitenkin ensin selvittää, tuleeko siitä Pyhäjoen ydinvoimalasta (liite 7)mitään Venäjän pelon takia, ja perua nykyinen sekä hakea sille uusi toimittaja tai vaihtaa kokonaan tämän ydinvoimalan paikkaa.
Sittenkin harkintaan metsien hakkuut (liite 1 ja 2) ja teollisuuden käyttöön  "ruuaksi" pajua ja ruokhelpeä (tai eukalyptys-puuta?, liite 4) kunnes keksitään muuta, jos tarvetta. Turvesuot palautettava entiselleen ja turpeen käyttö lopetettava nopeasti.


Suomi on tässä kokonaisuudessa kuitenkin pikkutekijä, eli esim. EU:n pitäisi katsoa, miten Afrikka (liite 12) pääsee mukaan ilmastotalkoisiin ja antaa sinne resursseja tätä varten, samoin pitää olla yhteisiä suunnitelma muidenkin mantereiden osalta. USA:lle pakotteita kuten sekin kerkeästi jakelee niitä muille, jos Trump ei ota asiaan kantaa tai yrittää livetä ilmastotalkoista.


Kasvisruokaa eli herne- ja linssimuhennosta (liite 15) pöytään vaikka joka päivä eli  lihaa ruuaksi vähemmän tai ei ollenkaan jatkossa. Resepti on helppo: laita huuhdotut ja yön yli lionneet herneet veteen kiehumaan. Keitä hiljaisella lämmöllä tunnin verran. Kun herneet ovat kypsiä, lisää suolaa. On proteiinipitoista ja terveellistä kotimaista kasvisruokaa.

----------------------------------  
Satu Hassi / Vihreät :


” - - Suomessahan 2000-luvulla luvitettujen ydinvoimaloiden näytöt ovat aika huonot. Periaateluvan on saanut kolme ydinvoimalaa, yksikään niistä ei ole tuottanut sähköä. Ainoa, joka on rakenteilla, on Olkiluoto 3, joka on ollut rakenteilla jo 12 vuotta ja se on 10 vuotta aikataulusta jäljessä. Sillä välin uudet energiateknologiat ovat tulleet markkinaehtoisesti kilpailukykyisiksi”, Hassi sanoo ja lisää, että uudet ratkaisut ovat jo ajaneet ohikin ydinvoimasta.
”En sulje pois, että on maita, joissa [ydinvoimalla] on merkittävä rooli. Suomessa sillä on niin kauan rooli, kun olemassa olevat ydinvoimalat jatkavat.”
Hassin mukaan on kuitenkin eri asia, investoidaanko uuteen ydinvoimaan. Hän ei pidä kirkossa kuulutettuna sitä, että Fennovoiman rakentamislupa tulisi seuraavan hallituksen pöydälle. Säteilyturvakeskus STUK vahvisti hiljattain, että Fennovoiman ydinvoimahanke myöhästyy ja että STUK tarvitsee turvallisuusarviotaan varten lisäselvitystä Fennovoimalta.

”[Fennovoiman] olisi pitänyt saada paperit valmiiksi kolme vuotta sitten. En olisi niin varma, että se [lupa-asia] ylipäätänsä tulee ja että se olisi läpihuutojuttu”, Hassi sanoo.
Hassin mukaan vihreiden tärkein tavoite hallituksessa olisi se, että fossiilisten polttoaineiden alasajon aikataulusta päätettäisiin.
”Toinen pääasia on se, että laaditaan ohjelma siitä, miten metsien ja maaperän hiilinieluja kasvatetaan.”


https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/261057-satu-hassi-tasta-ministeri-tiili...


--------------------------------


Liite 1: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260999-luonnonsuojeluliitto-kylma-suihk...

"Luonnonsuojeluliitto: ”Kylmä suihku Suomen metsäpolitiikalle – Täysin vastoin IPCC:n suositusta”  "

-------------------------------


Liite 2: https://www.talouselama.fi/uutiset/ilmastoprofessorin-neuvo-aamulehdessa...

"Ilmastoprofessorin neuvo Aamulehdessä: Suomeen ei lainkaan biopolttoainetehtaita"
 

---------------------------------


Liite 3: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/KBnXTyBT

"Saksan dieseleihin sittenkin uudet katalysaattorit – mutta kenen rahoilla?"
 

-----------------------------------


Liite 4: https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/eukalyptus-tyytyy-vahaan-ja-kasvaa/...

"Eukalyptus tyytyy vähään ja kasvaa"
 

-----------------------------------


Liite 5: https://www.talouselama.fi/uutiset/te/9a26ea7e-817c-370d-826b-c557fa8deb...

"Ladattavien hybridien suosio kasvaa, mutta valtaosa käytettynä maahantuoduista autoista on edelleen vanhoja ja saastuttavia"

-------------------------------------


Liite 6: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005856083.html

"Keskellä Ruotsin korpea ladataan sähkö­kuorma-autoja vauhdissa ja tulokset ovat lupaavia – ”Suomenkin olisi aika kokeilla”
Ruotsissa kokeillaan uraa uurtavaa tekniikkaa raskaan liikenteen sähköistämiseksi. ”Ei huono”, kommentoi Aalto-yliopiston professori."

---------------------------------------
 

Liite 7: https://yle.fi/uutiset/3-10433691?utm_source=facebook-share&utm_medium=s...

 

"STUK edelleen huolissaan Fennovoiman turvallisuuskulttuurista"
 

--------------------------------------


Liite 8: https://www.talouselama.fi/uutiset/te/f0ae706a-5014-3f08-9f68-8724c33c12...

 

"Hukkaan heitettävällä lämmöllä lämmittäisi kaikki Euroopan rakennukset – "hyödyntämispotentiaali valtava, tuotto 30–100 prosenttia" "
 

-------------------------------------


Liite 9: https://yle.fi/uutiset/3-10420070

"Kuva: Tampereella kehitetty alle millin paksuinen esine voi korvata akkuja ja paristoja – "Voi ratkaista jäteongelman"
Pienet, ympäristöystävälliset superkondensaattorit voisivat korvata akkuja ja paristoja, sanoo Jari Keskinen väitöskirjassaan."
 

-------------------------------------


Liite 10: https://yle.fi/uutiset/3-10373208

"Professori: Ydinvoimalat tärkeitä ilmastonmuutoksen torjunnassa – vihreistäkin alkanut löytyä ydinvoiman kannattajia
Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan puolue ei ole myöntämässä uusia ydinvoimalupia, muttei myöskään ajamassa ennenaikaisesti alas jo toimivia laitoksia."
 

---------------------------------------


Liite 11: https://yle.fi/uutiset/3-10381247?utm_source=facebook-share&utm_medium=s...

"Fortum investoi satoja miljoonia ydinvoimaan – seuraava hallitus voi saada käsiteltäväkseen kaksikin ydinvoimalupaa
Energiajätti Fortumin Loviisan ydinvoimalaitosten käyttöluvat ovat vanhenemassa."

--------------------------------------
 

Liite 12: https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/nain-saadaan-sahara-vih...

"Näin saadaan Sahara vihreäksi? - Tutkijat mallinsivat, mitä tapahtuisi jos 9 miljoonan neliökilometrin autiomaa valjastettaisiin uusiutuvan energian tuotantoon"

-------------------------------------
 

Liite 13: https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2012-09-18/Torium-ratka...

"Torium ratkaisisi ydinvoiman ongelmat – mutta sori, uraanivoimalat ovat jo olemassa
 Toriumia on pidetty hyvänä vaihtoehtona nykyisille ydinpolttoaineille. Uusi tutkimus tekee käsityksen kyseenalaiseksi, kertoo Phys.org. "

 

-----------------------------------------

Liite 14: https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2012-12-12/Norjassa-tes...

 

"Norjassa testataan toriumia ydinreaktorissa
Norjalaisyhtiö Thor Energy alkaa käyttää toriumia tavallisessa testireaktorissa, Smartplanet kirjoittaa.  Kyse on neljän vuoden testistä, jossa toriumia kokeillaan hallituksen omistamassa, aiemmin uraanikäyttöisessä Halden-reaktorissa.
Norjalaisyhtiön partnerina on yhdysvaltalainen ydinvoimajätti Westinghouse.
Polttoaineena Thor Energy aikoo käyttää toriumin ja plutoniumin sekoitusta.
Toriumia yleensä pidetään uraania parempana vaihtoehtona. Toriumia on maaperässä kolme tai neljä kertaa uraania enemmän. Energiatiheydeltään torium on 200-kertaista uraanin verrattuna. Toriumia voidaan myös louhia maaperästä tavalla, joka ei vapauta suuria määriä hiilidioksidia.


Toriumin sulamispiste on selvästi uraania korkeampi, joten ydinreaktorin sulamisriski on pienempi. Lisäksi käytetty toriumi säteilee vähemmän ja lyhyemmän aikaa kuin uraani.
Uraani-reaktoreissa syntyy pitkäikäisiä radioaktiivisia aineita kuten plutoniumia, joka kelpaa ydinaseisiin. Toriumia käytettävistä reaktoreista ydinaseainesta ei synny.
Joidenkin asiantuntijoiden mukaan toriumista saa eniten irti uudenlaisissa reaktoreissa kuten sulasuolareaktoreissa (MSR) tai kuulareaktoreissa (PBR). Nykyisin käytössä on yleensä kevytvesireaktoreita.
Norjalaisyhtiö testaa toriumia tavallisessa reaktorissa, joka jäähdytetään ns. raskaalla vedellä. Raskaassa vedessä on vetyatomien asemesta deuteriumia eli raskasta vetyä. "

---------------------------------------------


Liite 15: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/202455/Hernemuhennos/

Hernemuhennos - resepti

--------------------------------------------


Liite 16: https://www.hs.fi/autot/art-2000005805588.html

"Euroopassa on nyt miljoona sähköautoa – piskuisen määrän takana on kuitenkin kova kasvu
Suomessa sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on tänä vuonna ollut noin neljä prosenttia."

--------------------------------------------
 

Liite 17: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/6YvcRuvX?ext=ltr&utm_source=K...

"Kauppalehden lukija kyllästyi autoverotukseen ja toi sähkö-Golfin Saksasta – säästi tuhansia euroja"

-------------------------------------------
 

Liite 18: https://www.tekniikkatalous.fi/kaikki_uutiset/sveitsilaispankin-analyyti...

"Sveitsiläispankin analyytikko: Uusiutuva energia voi olla ”käytännössä ilmaista” jo vuonna 2030
Uusiuvat energiamuodot halpenevat koko ajan. Nyt sveitsiläisen UBS-pankin analyytikko ennustaa, että uusiutuvan hinta putoaa niin lähelle nollaa, että se on ”käytännössä ilmaista” vuoteen 2030 mennessä, kirjoittaa Inverse.
Analyysin mukaan aurinko- ja tuulivoimapuistoista tehdään koko ajan suurempia, ja ne myös halpenevat koko ajan.
”Vuonna 2010 vesipannullisen keittäminen maksoi noin neljä eurosenttiä. Vuonna 2020 se laskee arviomme mukaan alle yhteen eurosenttiin”, analyytikko kirjoittaa Financial Timesissa.
Ja kymmenen vuotta myöhemmin kustannus on niin pieni, että veden keittäminen on käytännössä ilmaista.
Uusiutuvien hinnan tullessa alas myös energiasektorin yritystoiminta voi kiihtyä.


”Tällä hetkellä noin tusina suurta eurooppalaista energiayhtiötä on ilmoittanut yritysostoista, liiketoimintojensa myynnistä tai muista toimista, jotka voivat merkittävästi uudistaa niiden liiketoimintaa."
Energialiiketoiminnan perusteet ovatkin murroksessa. Viime aikoihin saakka tuuli- ja aurinkovoimaa on rakennettu tukiaisten varaan. Nyt Suomessakin rakennetaan pelkästään markkinaehtoista tuulivoimaa. Samoin monin paikoin uusi aurinkovoima ei tarvitse enää tukiaisia ollakseen elinkelpoista.
Inversen mukaan uusiutuvan energian kannattaakin nojata enemmän innovaatioihin kuin tukiaisiin. Energiayhtiöt kisaavatkin jo parhaista tuotantopaikoista.
”Tämä kilpailu parhaista ja kustannustehokkaimmista energiahankkeista on hyväksi energiateollisuudelle, taloudelle ja koko planeetalle”, Inverse kirjoittaa."

 

--------------------------------------------------


Liite 19: https://www.is.fi/autot/art-2000005817676.html

"  ”Yli miljoona lämpötolppaa muunnettavissa latauspisteiksi” – tässäkö ratkaisu sähköautojen latausverkostoksi?"

---------------------------------------------------
 

Liite 20: https://yle.fi/uutiset/3-10383665

"Ydinvoima suuri vähäpäästöisen energian tuottaja, tuulesta ja auringosta sähköä entistä halvemmalla
Eri sähköntuotantomuodot tulevat jatkossakin täydentämään toisiaan, ennakoivat energia-alan asiantuntijat Ylen aamu-tv:ssä"
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"MTK: Viljelijät ja metsänomistajat ovat mukana ilmastotalkoissa – "Mitä parempi sato, sen enemmän hiiltä sitoutuu maahan." "

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/art...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mahdollisesta ilmastonmuutoksesta keskusteltaessa tulisi ymmärtää lähtökohdat ja reaaliteetit sille, mistä huolestuttava kehitys johtuu.

Hesarin kuukausiliitteessä oli hyvä artikleli asiasta.

Hiilidioksidin lisääntymisen kuvaaja ilmakehässä on 1900-luvun alusta lähtien suoraan verrannollinen mm. maailman väestönkasvuun, kaupungistumiseen, energiankulutukseen, tavaroiden kulutukseen, matkailun lisääntymiseen, liikenteen lisääntymiseen mm.

Millainen ihminen tai käyttäytyminen on ns. hiilineutraali tai jopa hiilinielu ja millainen päinvastoin ilmaston kannalta epäedullinen ?

Maailman väestönkasvu ja fossiilisten polttoaineiden käytön kasvu ovat mahdollisen ongelman ytimessä.

Kilpailu tuhlailevasta elintasosta ja elintilasta ei tähän ilmasto-ongelmaan loupu, vaan aikanaan luonnonvarojen ehtyessä tällöin täysin väistämättä.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Pitänee ottaa kohta Kiinan entinen politiikka käyttöön eli perheille vain 1-2 lasta ottaen huomioon, etteivät kaikki edes perheydy vaan pysyvät esim. sinkkuina tai elävät parisuhteessa. Ehkä 2 lasta olisi hyvä, kun siinä nuoret kasvavat ja oppivat sosiaalisemmiksi paremmin kuin ehkä yhden lapsen perheissä. Tuet vähenevät siis monilapsisissa perheissä siihen asti kunnes saadaan maailma taas kuntoon? Ja sterilisaatioita jo perheellisille?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhden_lapsen_politiikka

Pekka Iiskonmaki

Suomen pitäisi näyttää esimerkkiä.

amujen ja matujen vastaanoton rajaaminen vain työperäiseen ja avioliiton kautta tuleviin.

Se on parasta ilmastopolitiikkaa.

Viro toimii tässä asiassa esimerkillisesti, vastuullisesti ja mallinna muille.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

#4: Onhan se aika selvää, että jos vaikka Afrikassa väestö tuplaantuu muutamassa vuosikymmenessä niin eivät he tänne Eurooppaan kerta kaikkiaan kaikki mahdu, kun täällähän on nytkin jo ihan täyttä. Ilman mitään rasismia tms. .

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Puheenvuorossa on nyt varmaan parikymmentä blogikirjoitusta, joissa todistellaan, että mitään ilmastonmuutosta ei ole eikä tule. Ja jos on, niin se johtuu mamuista :D.

Suomen päättäjiä jaksetaan aina moittia. Onneksi kuitenkin taitavat suhtautua tähän ongelmaan vakavasti, keinoista voi olla montaa mieltä. Olen joskus kuvitellut millainen paikka mahtaisi Suomi olla, jos täälläkin kirjoittelevat hörhöt saisivat päättää maamme tulevaisuudesta. Puhdasrotuinen kansallisvaltio Venäjän alaisuudessa, johtajina Putinia herkällä korvalla kuunnellen Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari, mamut ja muut oudoilta näyttävät olisi ajettu Suomenlahteen ja hiilidioksidipäästöjen suhteen oltaisiin ylpeitä siitä, että olisi vihdoin ohitettu Yhdysvallat johtopaikalta niiden tuottamisessa henkeä kohti, vaikka elintaso muuten kehitysmaaluokkaa. Sitten heräsin painajaisesta ja Sipilän touhut tuntuivat enää pikkumurheelta ...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

"5: Huomasin itsekin, miten asiaa yritetään täälläkin vesittää. Mutta tiedossa on ollut jo 70-luvulta, että fosiiliset loppuvat kohta joka tapauksessa.

Jos näille on korvaavia tuotteita, niin siirtyy vain vähän aikaisemmin niiden käyttäjäksi, ei siinä uusiutuviin vaihdossa tarvitse sen kummenmmin mihinkään ilmastoraportteihin uskoa.

Tekee vain kuten proffat sanoo, itse asiassa he meidät ovat tähänkin jamaan sattaneet ns. kehitysuskollaan, mikä lienee kuitenkin totta, mutta se olikin myös tuhoavaa eli tuo jatkuva "enemmän, lujempaa, peremmin kaikkea" - ideologia länsimaissa.
-----------------------

" - - X-sukupolvi on sana, jonka tarkoitus on kuvata 1980-luvulla nuoruuttaan elänyttä ja 1980- ja 1990-luvuilla aikuistunutta sukupolvea[1]. Käsite on peräisin kanadalaisen kirjailijan Douglas Couplandin kirjasta (Generation X: Tales for an Accelerated Culture).

X-sukupolveen kuuluvat vuosina 1964–1979 syntyneet ikäluokat, eli ne ikäluokat, joiden opiskeluihin tai työelämään astuminen osuu 1990-luvun vaihteeseen osuneeseen lamaan. Sukupolven yhteisiä suuria kokemuksia olivat Neuvostoliiton romahtaminen, Berliinin muurin murtuminen, Yhdysvaltojen jääminen maailman ainoaksi supervallaksi, 1990-luvun lama ja massatyöttömyys sekä globalisaatio. Monia X-sukupolven edustajia yhdistää lapsuudessa tai nuoruudessa koettu vanhempien avioero[1].

Siinä missä suuria ikäluokkia on sanottu viimeiseksi moderniksi sukupolveksi, joiden elämää on leimannut jatkuva optimismi ja kehitysusko, X-sukupolvea on pidetty ensimmäisenä postmodernina sukupolvena, jonka elämää leimaa pessimismi ja epäluottamus tulevaisuuteen[1] - - -

X-sukupolven suomalaisena pamflettina pidetään usein Osku Pajamäen kirjoittamaa kirjaa Ahne sukupolvi - Suurten ikäluokkien perintö, jossa hän peilaa X-sukupolven elämää suurten ikäluokkien elämään.

Kirjailija Mika Wickström kertoo saaneensa vaikutteita Sukupolvi X -romaanilleen muun muassa Generation X -yhtyeestä, jonka keulakuvana tunnettiin 1980-luvulla Billy Idol.

Pullamössösukupolvi on tiettävästi Martin Saarikankaan vuonna 1993 ensimmäisenä esittämä käsite[2][3] ja sittemmin sotien jälkeisten suurten ikäluokkien 1990-luvulta alkaen käyttämä sana, jonka tarkoituksena oli kuvata 1980-luvulla nuoruuttaan elänyttä sukupolvea. Käsite kuvaa sitä, kuinka nuoriso elää helppoa elämää. Vanhempien ikäluokkien mielestä pullamössösukupolvi on saanut elämässään kaiken valmiina eikä ole juuri joutunut ponnistelemaan saavutustensa eteen[4]. Joidenkin vanhempien ikäluokkien edustajien mielestä pullamössösukupolveen yhdistetään myös uusavuttomuus.

Nimitys on sikäli harhaanjohtava, että sokerista, pullasta ja maidosta sekoitettu pullamössö oli nimenomaan suurten ikäluokkien sodanjälkeisinä vuosina syömää herkkua ennen makeisten ja virvoitusjuomien kulutuksen yleistymistä. Heidän kasvattamalleen "pullamössösukupolvelle" kyseinen ruokalaji taas oli jo enimmäkseen tuntematon. - - "

https://fi.wikipedia.org/wiki/X-sukupolvi

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Minulle tulee Tieteen Kuvalehden uutiskirje ja taas tänään siinä oli mielenkiintoisia juttuja. Esim.

"Tulivuoret raivasivat tietä hirmuliskoille
Rajut tulivuorenpurkaukset ja hapan sade auttoivat hirmuliskot eläinkunnan huipulle 232 miljoonaa vuotta sitten.

Hirmuliskot korjasivat hyödyn, kun tulivuoret triaskaudella puskivat ilmaan hiilidioksidia, rikkiä ja tuhkaa.

Hirmuliskon taru loppui, kun asteroidi törmäsi Maahan ja mullisti ilmaston, mutta muinaisliskojen valtakauden alku oli yhtä katastrofaalinen.

Näin päättelee italialais-brittiläinen tutkijaryhmä, joka on analysoinut Dolomiittien vuoristosta Pohjois-Italiasta löydettyjä hirmuliskon jälkiä ja fossiileja. Ne antavat osviittaa siitä, milloin hirmu­liskojen lajikirjo alkoi laajentua toden teolla.
Maata koetteli voimakas ilmastonmuutos

Tutkijoiden mukaan hirmuliskoista kasvoi hallitseva eläinryhmä triaskaudella 232 miljoonaa vuotta sitten. Triaskausi alkoi 251 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi 200 miljoonaa vuotta sitten.

Sen aikana maapallon ilmasto oli kuiva ja kuuma lukuun ottamatta lyhyitä kosteita jaksoja. Hirmuliskojen yleistymisen aikoihin maapalloa koetteli ilmastonmuutos, joka toi mukanaan neljä peräkkäistä hyvin kosteaa jaksoa.

Näiden kosteusjaksojen jäljet ovat nähtävissä kivikerrostumissa, jotka tutkijat löysivät Dolomiiteilta.

Kosteina aikoina syntyneet kerrokset koostuivat enimmäkseen kalkkihiekasta muodostuneesta kivestä, kun taas kuivien kausien kerrokset olivat enimmäkseen merkelikalkkikiveä.

Matelijat hallitsivat Maata

Ilmastonmuutos pani eläinten sopeutumiskyvyn koetukselle. Fossiililöydöt osoittavat, että hirmuliskot selviytyivät siitä muita paremmin.

Selitys voi olla se, että jo aiemmin oli syntynyt hirmuliskolajeja, jotka olivat melko vähälukuisia mutta jotka nopeasti valtasivat tyhjiksi jääneet ekologiset lokerot muun muassa krokotiilien ja kilpikonnien sukulaisilta.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen laukaisivat rajut tulivuorenpurkaukset nykyisen Länsi-Kanadan alueella.

Ilmasto muuttui kosteammaksi ja lämpimämmäksi samalla, kun hapan sade hävitti monia eläinlajeja. Ilmeisesti myös nisäkkäiden edeltäjät hyötyivät ilmastomullistuksesta.

Kosteus vei alkeelliset matelijat

Fossiilit ja muut jäännökset osoittavat, että eläinkunta mullistui täysin, kun ilmasto äkkiä tuli kosteammaksi. Hirmuliskot menestyivät, mutta alkeelliset matelijat hävisivät lähes täysin.

234 miljoonaa vuotta sitten: kuiva kausi. Ennen ilmastonmuutosta maapallolla hallitseva eläinryhmä olivat alkeelliset matelijat, kuten Rhynchosauria-lahkon kasvinsyöjät.

232 miljoonaa vuotta sitten: ilmasto muuttuu kosteaksi. Kun tulivuoret mullistivat ilmaston, hirmu­liskot yleistyivät mutta niitä alkeellisemmat matelijat jäivät alakynteen.

234 miljoonaa vuotta sitten: kuiva kausi. Hirmuliskot selvisivät ilmastonmuutoksesta voittajina. Ensimmäisiä suuria hirmuliskoja olivat Plateosaurus-suvun kasvinsyöjät."

https://tieku.fi/menneisyys/dinosaurus/tulivuoret-raivasivat-tieta-hirmuliskoille-1000241391?c_rid=63zc092d019kNoqZaDg516758419%7C68979212&utm_medium=email&utm_campaign=nb_ill_fi_tir_uge41_2018-(645095)&utm_content=&utm_source=tieku.fi&email=BCD38E2072145EFFE95C52667DDAD14B4E5C9AA0EE003F4E0D9AE5514CF6A03B&utm_term=dinosaurus

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Elikkä tämä maapallo on niin niin monisyinen, että vaikea tätä on ymmärtää, mistä mikäkin johtuu. Mutta jos tuota "population curve" - kuvaa katsoo blogissani, niin kertoohan se että aika nopealla aikajaksolla on paljon energiaa kuluttava väestö lisääntynyt. Kuten maapallon muukin eläimistö, varmaankin.

Mutta jos lähes kaikki uusiutuvat, millä korvata fossiilisia, on jo keksitty, niin eikö se ole helppoa ihmisten, teollisuuden ja muiden kuluttavien tahojen alkaa yksinkertaisesti vain käyttämään nyt heti näitä ekotuoteita. Jättää ne fossiiliset kerta kaikkiaan kun se on meille tuhoisaa.

Jättää vaikka edes parin vuoden ajalta sen Indonesian matkan väliin ja hankkia silläkin rahalla sähköauton, äänestää poliitikoita, jotka lisäävät sitä ydinvoimaa (< harmin paikka!)- tai mieluummin toriumvoimaa, kuin myös aurinko-, tuuli ja aaltoenergian käyttöä - ja nopeasti.

Sitten pitäisi jättää se liha ja makkara ainakin joksikin aikaa (kunnes tulee esim. kasvismakkaraa??) ja koettaa muuttaa ruokavaliotaan kasvispainotteiseksi. Esim. hernemuhennosta pöytään, miksihän länsimaissa on tuo ruuan tekeminen ja menut muuten tehty niin monimutkaiseksi/taiteelliseksi, kun pelkällä linssi- tai hernepussillakin saa kelporuokaa aikaan ilman mitään lisäaineita.

Näilläkin pääsee varmaan jo aika pitkälle maapallon pelastamisessa, johon on siis aikaa noin 10 vuotta. Mutta se edellyttää ihmisen muuttavan asenteitaan, sori to say that, mutta miesten pitäisi tässä kuluttamisessaan muuttaa ehkä eniten asenteita.

- Eli kasvisruokaa, sähköautoja ja ekopoliitikkoja ja nopeasti !! -

---------------------

Tässä toinen tärkeä juttu päivän Tiekun uutiskirjeestä:

"Tulevaisuuden energianlähteet
Maan sisus, ihmisen elimistö ja meret. Kun fossiiliset polttoaineet, kuten hiili, öljy ja kaasu, jäävät historiaan, energiaa saadaan monista eri lähteistä.

Maailman energiankulutus on kasvanut 20 viime vuoden aikana yli 50 prosenttia – ja kehitys vain jatkuu.

Nykyisin maapallon noin seitsemän miljardia ihmistä kuluttaa energiaa vähintään 14 miljardin öljytonnin edestä joka ainoa vuosi. Vain seitsemäs­osa tarpeesta tyydytetään uusiutuvilla energianlähteillä ja ydinvoimalla. Yli 80 prosenttia energiasta tuotetaan siis yhä polttamalla kivihiililtä, öljyä ja maakaasua.

Miljoonien vuosien kuluessa muodostuneet fossiiliset poltto­aineet on mahdollista käyttää loppuun geologisessa mielessä silmänräpäystä vastaavassa ajassa. Kansainvälinen energia-alan yritys BP arvioi, että nykyisellä kulutuksella hiilivarat riittävät 153 vuotta ja öljyvarat 50 vuotta.

Siksi tulevaisuudessa energiantarve pitää tyydyttää uusiutuvilla lähteillä, jotka takaavat sen, että sähköä saadaan myös 100 vuoden kuluttua.

Tutkijat ja insinöörit eri puolilla maailmaa kehittelevät parhaillaan menetelmiä tulevaisuuden energianlähteiksi.

# VIHREÄÄ

Tuulivoima menee eteenpäin - -

Talot tulevat omavaraisiksi - -
Vuorovesi jauhaa sähköä - -
Maan sisus uhkuu lämpöä - -

# IHMISLÄHTÖISTÄ

Jalkakäytävä polkumyllynä - -
Matkustajat lämmittävät talon - -
Häly saa katulamput palamaan - -

# TOIVEIKASTA

Vety ottaa öljyn paikan - -
Ydinvoimaa ilman uraania Toriumpelletit voivat olla tulevaisuuden ydinpolttoainetta.- -
Reaktori käy merivedellä - - "

https://tieku.fi/teknologia/energia/tulevaisuuden-energianlahteet?c_rid=63zc092d019kNoqZaDg516758419%7C68979206&utm_medium=email&utm_campaign=nb_ill_fi_tir_uge41_2018-(645095)&utm_content=&utm_source=tieku.fi&email=BCD38E2072145EFFE95C52667DDAD14B4E5C9AA0EE003F4E0D9AE5514CF6A03B&utm_term=energia

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Netistä googlaten "länsimainen kehitysusko" löytyi tällainen pakina/filosofinen katsaus, mikä vastaa aika hyvin mielestäni nykyaikaakin. Alla osittain kopioitu, etenkin loppu, ko lähteestä:

---------------------

8.3.2011
Opi elämään – eli miten elää hyvä elämä Luc Ferryn mukaan?

Mistä filosofiassa on lopulta kyse? Luc Ferryn mukaan filosofian perimmäinen tavoite on parantaa ymmärrystämme ja kykyämme elää parempi elämä. Filosofiset teoriat ovat ”tapoja asennoitua olemassaoloon”, niiden avulla kykenemme paremmin ymmärtämään, toimimaan ja voimaan hyvin tässä maailmassa, johon meidät on heitetty elämäämme elämään. Miten sitten elää hyvä elämä Luc Ferryn mukaan? - -

Ihmiset ovat kuitenkin ennen kaikkea toiminnallisia olentoja, he tarvitsevat jatkuvasti päämääriä joita kohti pyrkiä ja joihin keskittymällä kuolema ja elämän katoavaisuus unohtuu. He tarvitsevat toimintaa ja sitä ohjaavia periaatteita. Mikä sitten on täyttänyt uskonnon ja filosofioiden jättämän aukon? Ferry näkee Heideggerin tekniikan analyysin erityisen valaisevana tässä kohtaa. Sen mukaan modernin tieteen, talouden ja teknologisen kehityksen suuri lupaus liittyi kykyymme hallita maailmaa. Monessa mielessä se lunastikin lupauksensa, mutta ongelmana on, että enää emme hallitse tätä kehitystä, vaan se on alkanut hallita meitä. Hyvänä esimerkkinä suurvallat panostavat jatkuvasti merkittävän osan kokonaisbudjetistaan asekehittelyyn – niiden on pakko, koska muutkin tekevät niin. Vaikka kaikki hyötyisivät siitä, että nämä resurssit vapautuisivat joidenkin inhimillisesti arvokkaampien päämäärien tavoitteluun, ei mikään taho kykene muuttamaan tätä kehitystä. Sama tilanne vallitsee markkinoilla. Yritykset kilpailevat markkinaosuuksista yhä vahvemmin, kilpailusta sivuun astuminen tarkoittaisi markkinakuolemaa.

Lopulta ei siis ole mitään toimijaa tai tahoa, joka kykenisi hallitsemaan sitä, mihin suuntaan ’kehitys’ etenee. Tämän vuoksi ”globalisoituneessa kilpailussa, joka nykyään ajaa kaikki inhimilliset toiminnot jatkuvaan kilpajuoksuun keskenään, historia menee vastedes menojaan ihmisten tahdosta riippumatta.” Nykyaikaamme leimaa siis sokea kilpajuoksu kohti suuntaa, jota kukaan ei oikeastaan ole valinnut. Siitä huolimatta juoksemme yhä kovemmin. Huolimatta elämänlaatumme huimasta paranemisesta ihmiset tekevät keskimäärin yhä pidempää työpäivää ja ovat enemmän stressaantuneita töistään. Työuupumuksesta ja masennuksesta on tullut kansantauti. Valtaosalle voisi olla edullista hillitä vähän, mutta kukaan ei tähän yksin kykene.

Ongelmallisinta tässä juoksukilpailussa on, että sillä ei oikein ole mitään päämäärää. Pyrkimyksenä on vain pärjätä paremmin kuin toiset, menestyä kilpailussa. Huomio kiinnittyy tekniikoihin ja instrumentteihin, jotka parantavat tulostamme. Välineistä on tullut päämääriä, Benchmarking on aikamme Raamattu. Kun juoksee tarpeeksi kovaa, ei ole aikaa eikä tarvetta miettiä, mihin lopulta juoksee. Ihmiset siis lopulta täyttävät nykyaikamme ihanteiden tyhjyyden juoksemalla veren maku suussa kohti suuntaa, jota kukaan ei ole valinnut, ilman, että kukaan pystyy tätä kehitystä hallitsemaan. Talouden ja yhteiskunnan rakenteet sekä media ja markkinointi tukevat tätä elämäntapaa. Olemme tulleet kauas antiikin merkityksellisestä kosmoksesta, jossa ihmisellä oli vakaa paikka ja selkeät elämänihanteet. - - "

https://frankmartela.fi/tag/kehitysusko/

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Miksi ei tätäkin voisi kokeilla, ei se ainakaan lämmitä lisää ilmastoa ja saataisiin ehkä näin muutama vuosi lisää aikaa torjuntatyöhön. Hyvinkin Saharan metsittyminen nopeutuisi omasta takaa, kun siellä olisi jatkuvasti enemmän ilmankosteutta sisämeren ansiosta ja muutama eukalyptus-puu (liite 4) sinne alulle, niin vot se on siinä.

------------------------

"Unohdettu ratkaisu merenpinnan kohoamiseen jota Jules Verne ehdotti 1905: tehdään Saharaan 155 400 neliökilometrin sisämeri

-- --- Saharan erämaasta 155 000 neliökilometriä on tuntuvasti merenpinnan alapuolella. Noin 700 miljoonaa vuotta sitten Saharassa oli nykyistä Välimerta hieman pienempi sisämeri. Kun Saharan meren yhteys Atlantin valtamereen geologisten mullistusten myötä katkesi, Saharan meri kuivui, alue muuttui savanniksi ja lopuksi hiekkaerämaaksi.

Kölnin Yliopistoston tutkijan Stefan Kroepelin mukaan kaikki tämä tapahtui hyvin nopeasti, noin 500 vuoden aikana sen jälkeen kun yhteys valtameriin katkesi.

Kaivamalla Panaman kanavaan verrattuna jonkun verran lyhyempi vesitie valtameristä Saharaan syntyisi 155 400 neliökilometrin suuruinen sisämeri, joka alentaisi maapallon merien pintaa noin 1,3 metrillä eli suurin piirtein saman verran kuin napa-alueiden sulamisen on laskettu nostavan meren pintaa. - - -

Miksi kanavaa ei koskaan rakennettu?

Sata vuotta sitten saksalaiset katsoivat että Saharan täyttäminen alentaisi valtamerian merenpintaa liikaa ja että Saharan sisämeri kehittäisi lisää pilvisyyttä Afrikan, läntisen Aasian ja Lähi-idän ylle. Lisäpilvisyys kyllä auttaisi kuivia maita ja aroja, mutta voisi heijastaa liikaa aurikoenergiaa avaruuteen ja näin aiheuttaa ilmaston viilenemistä.

Myöhemmin presidentti Nasser päätti, että kanavan rakentaminen olisi liian kallis hanke Egyptille. Nyt sata vuotta myöhemmin lisäsade Aasian aroille ja ilmaston jäähtyminen kuulostavat lähinnä hanketta puoltavina argumentteina.

Koska merenpinnan nousu USAn osavaltioista uhkaa eniten Floridaa, Floridan kuvernöörin kannattaisi ehdottaa, että Yhdysvaltain hallitus tarttuisi aloitteeseen. Yhdysvallat voisi ehdottaa YK:n yleiskokoukselle, että Saharan täyttämisestä merivedellä tehtäisiin pikaisesti uusi tutkimus ja että YK kustantaisi kanavan ja voimalaitoksen rakentamisen.

Hankkeen pitäisi kiinnostaa melkein kaikkia maita:

Triljoonien arvosta kiinteistöjä voitaisiin suojella tuholta maailman rannikoilla.
Saharan meren tuoma lisähaihtuminen toisi vallitsevien koillistuulten avulla paljon kaivattua pilvisyyttä ja sadevettä Lähi-itään ja Lounais-Aasian aroille.
Lisäpilvisyys heijastaisi jonkun verran enemmän aurinkoenergiaa avaruuteen ja hidastaisi näin ilmaston lämpiämistä.
Vesivoimala Saharan täyttämisen yhteydessä toisi energiaa 30-40 vuodeksi kokonaisen maan tarpeisiin.
Kanavan ja vesivoimalan rakentamisen kustannukset olisivat pienenpieni murto-osa siitä, mitä maailmanlaajuinen tulviminen tulisi maksamaan.
Jarruttaisi (ja pysäyttäisi?) napajäätiköiden sulamista.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Floridassa asuva DI, joka teki uransa IBM:n palveluksessa. - - "

https://www.tekniikkatalous.fi/puheenvuorot/unohde...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

MT uutisoi, että yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta.. Tai hankkisi osamaksulla sähköauton ja kattaisi talon aurinkopaneeleilla.

"Yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta"

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%...
------------------

KL uutisoi, että "Vaikka kipeää tekee, öljystä pitäisi päästä irti". Kyllä, näin se nyt vain on.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vaikka-kipeaa-t...

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Yksi pointti tuli tässä vielä mieleen ja se on käsite "amerikkalainen perhe Hollywoodin massaelokuvien kautta tulkittuna".

Eli toisen mm-sodan jälkeen kun oli sattuneesta syystä väestökatoa, niin Hollywood-elokuvat alkoi tuottaa ns. siirappisarjoja liukuhihnalta, missä ihmisten ongelmiin nähtiin aina ja ainoana ratkaisuna "amerikkalainen perhe-elämä". Samoin äitienpäivää alettiin viettää samoihin aikoihin korostamaan ydinperhettä. Tavallaan näin yritettiin saada syntyvyyttä lisääntymään sodan jälkeen ja massalisääntymisestä tehtiin ikään kuin taidetta Hollywoodin tyyliin.

Tietenkin perheitä on ollut aina ja tulee olemaankin - hyvä niin - mutta tarkoitan että näissä romanttisissa massaelokuvissa H:n tyyliin siitä tehtiin ylin kaikesta, eli sitä tavallaan korostettiin liikaa johtuen tuosta sodan jälkeisestä apatiasta ja jälleenrakennusvaiheesta.

Edelleenkin kaikki yrittää kaikin tavoin saada omakotitalon esikaupunkialueelta, 2 lasta, auton jne., koska sitä on syötetty ihanteena vuosikymmeniä - ja edelleenkin.

Ei siinä mitään, ihan hyviä ihanteita, mutta pitäisi suvaita muunkinlaisia elämisenmalleja ja etenkin kun nyt ollaan ilmastokatastrofin partaalla, niin ainakin tuon auton voisi vaihtaa sähkömobiiliin sekä lapsiluvun 1-2 / hlö.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Toimituksen poiminnat